Reuters
StoryEditor

V Nemecku eskaluje spor medzi Merkelovou a ministrom vnútra. Dôvodom sú migranti

17.06.2018, 07:12
Autor:
TASRTASR
Minister Seehofer mal povedať, že s Merkelovou nedokáže ďalej pracovať.

V Nemecku sa ďalej vyostruje spor o vracaní utečencov z hraníc. Minister vnútra Horst Seehofer podľa denníka Welt am Sonntag dokonca kolegom z Kresťansko únie (CSU) povedal, že už s kancelárkou Angelou Merkelovou (CDU) nemôže ďalej pracovať.

Hovorca vlády medzitým poprel informácie denníka Bild o tom, že Merkelová chce ešte pred summitom šéfov vlád krajín Európskej únie na konci júna usporiadať menší summit európskych štátov, ktoré sú najviac zasiahnuté utečeneckou krízou. Podľa hovorcu sú summity záležitosťou európskych inštitúcií.

"Už s tou ženou nemôžem pracovať," povedal podľa Welt am Sonntag Seehofer vo štvrtok hneď dvakrát na schôdzke s členmi vlády za jeho CSU.

Jeho nezvyčajné slová odrážajú vyhrotenú situáciu medzi ním a Merkelovou, o ktorej možnom konci už začínajú špekulovať nemecké médiá, aj sesterskými stranami CSU a CDU, ktoré riešia spor o to, či vracať rovno na nemeckých hraniciach späť utečencov, ktorí už boli zaregistrovaní v inej krajine EÚ, vo Švajčiarsku alebo Nórsku.

Zatiaľ čo Seehofer a jeho CSU takýto postup - ktorý pritom nie je súčasťou koaličnej zmluvy - presadzuje, Merkelová je proti s odkazom na to, že by nezodpovedal právu Európskej únie. Kancelárka, ktorá na vrchole migračnej krízy v roku 2015 zaujala voči utečencom ústretový postoj, by rada našla európske riešenie tohto problému, na to ale Seehofer nechce čakať.

Kvôli sporom medzi Merkelovou a Seehoferom ohľadne vrátenia migrantov z hraníc sa v Nemecku otvorene hovorí o vládnej kríze. "Nikto v CSU nemá záujem zvrhnúť kancelárku, zrušiť spojenectvo CDU/CSU alebo zbúrať vládnu koalícii (so sociálnymi demokratmi)," citovala agentúra DPA Seehofera.

Podľa časti pozorovateľov, ktorí majú za to, že CSU chce len bodovať pred jesennými krajinskými voľbami v Bavorsku, v ktorých jej časť hlasov podľa všetkého zoberie protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AFD), ale Seehoferova strana spor cielene hrotí.

Ustúpiť zatiaľ nechce ani Merkelová. Podľa hovorcu vlády o riešenie migračná kríza koná s partnermi v iných európskych krajín a s predstaviteľmi Európskej komisie. V pondelok príde do Berlína na svoju prvú návštevu nový predseda talianskej vlády Giuseppe Conte.

01 - Modified: 2024-04-20 07:39:57 - Feat.: - Title: Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodných lodí v Červenom mori 02 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 03 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:33