Reuters
StoryEditor

Merkelová dostala ultimátum. Jednostranné kroky môžu viesť k domino efektu, varuje

18.06.2018, 14:40
Autor:
ČTKČTK
V spore ide o to, či vracať rovno na nemeckých hraniciach späť utečencov, ktorí už boli zaregistrovaní v inej krajine Únie.

Jednostranné kroky v oblasti migrácie by podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej (CDU) mohli viesť k domino efektu a mať negatívny vplyv na Európsku úniu. S ďalšími štátmi EÚ preto bude rokovať o tom, či vracať niektorých migrantov rovno z nemeckých hraníc. Merkelová to dnes povedala na tlačovej konferencii v Berlíne po zasadnutí vedenia kresťanských demokratov (CDU).

Nepriamo tiež odmietla časové ultimátum sesterskej Kresťanskosociálnej únie (CSU), ktorá chce, aby sa v prípade neúspechu vyjednávania začalo v júli s vracaním utečencov z nemeckých hraníc.

"Pri všetkom, čo robíme - také je naše presvedčenie zo strany CDU - musíme zastupovať spoločne nemecké a európske záujmy. Preto nechceme postupovať jednostranne, bez dohody a na úkor tretích," zdôraznila šéfka nemeckej vlády. "Sme presvedčení o tom, že neprerokované vrátenie (migrantov) z našich hraníc ako krajiny v srdci Európy by mohlo viesť k negatívnym dominovým efektom," poznamenala tiež.

​​Budúce dva týždne sa preto chce pokúsiť nájsť na vrátenie migrantov z nemeckých hraníc zhodu s ďalšími európskymi štátmi. Merkelová, ktorá všeobecne migračné plány svojho ministra vnútra Horsta Seehofera (CSU) podporuje, situáciu začiatkom júla znovu posúdi. "Neexistuje teda žiadny automatizmus," poznamenala však k tomu, že by sa začiatkom júla začalo s vracaním utečencov z hraníc, čo v prípade neúspechu rokovaní s ďalšími krajinami požaduje koaličná CSU.

Postup CSU voči CDU dnes tvrdo kritizoval podpredseda kresťanských demokratov Armin Laschet, ktorý hovoril o neférovom ​​správaní. Nie je možné, aby sa tak správala sesterská strana, je presvedčený. CSU vyčítal okrem iného to, že doteraz politikom CDU neposkytla Seehoferov migračný plán, ktorý sa stal predmetom sporu.

V spore ide o to, či vracať rovno na nemeckých hraniciach späť utečencov, ktorí už boli zaregistrovaní v inej krajine Európskej únie, vo Švajčiarsku alebo Nórsku. Minister vnútra Seehofer a jeho CSU takýto postup - ktorý nie je súčasťou koaličnej zmluvy - presadzujú. Merkelová, väčšina jej CDU aj koaliční sociálni demokrati (SPD) sú však proti s odkazom na to, že by nezodpovedal právu Európskej únie.

Situácia sa v uplynulom týždni vyhrotila natoľko, že Seehofer pohrozil zavedením opatrení aj napriek nesúhlasu Merkelovej, čo by pravdepodobne viedlo ku koncu súčasnej vlády.

01 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 02 - Modified: 2024-04-25 14:38:19 - Feat.: - Title: Nemecko rozhodlo o novom sviatku vojnových veteránov, pripadne na 15. júna 03 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž 04 - Modified: 2024-04-25 13:37:39 - Feat.: - Title: Nemecká novinárka Tekkalová získala Cenu za slobodu tlače 05 - Modified: 2024-04-25 12:25:06 - Feat.: - Title: Nemecká opozícia navrhne v Bundestagu zrušenie zákazu spaľovacích motorov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:20