Reuters
StoryEditor

Porošenko rokoval s Putinom o Donbase. Vyzval na prepustenie väzňov

21.06.2018, 17:57
Autor:
TASRTASR
Porošenko v telefonáte zdôraznil, že je dôležité, aby mala ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová prístup k ukrajinskému filmovému režisérovi Olehovi Sencovovi a ďalším väzňom.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko viedol vo štvrtok telefonický rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, v ktorom vyzval na prepustenie Ukrajincov zadržiavaných v ruských väzniciach a na okupovaných územiach. Uvádza sa to vo vyhlásení zverejnenom na internetovej stránke ukrajinského prezidenta.

Porošenko v telefonáte zdôraznil, že je dôležité, aby mala ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová prístup k ukrajinskému filmovému režisérovi Olehovi Sencovovi a ďalším väzňom.

"Petro Porošenko vyzdvihol potrebu, aby Rusko implementovalo bezpečnostnú časť minských dohôd. Bola zdôraznená aj dôležitosť zintenzívnenia práce v normandskom formáte s cieľom zosúladiť koncepciu rozmiestnenia medzinárodnej mierovej misie OSN na okupovanom území v regióne Donbas ako dôležitého nástroja na implementáciu minských dohôd," uzatvára správa na webe ukrajinského prezidenta.

Podľa internetovej stránky ruského prezidenta obaja politici diskutovali o riešení krízy na juhovýchode Ukrajiny, pričom zohľadnili stretnutia ministrov zahraničných vecí normandskej štvorky (Rusko, Nemecko, Ukrajina, Francúzsko) a konzultácie poradcov lídrov tohto zoskupenia.

"Ruský prezident opätovne potvrdil, že neexistuje alternatíva k balíku opatrení z roku 2015 ako základu politického urovnania domáceho ukrajinského konfliktu, a poukázal na dôležitosť zintenzívnenia vyjednávacieho úsilia v rámci minskej kontaktnej skupiny a normandského formátu," uvádza sa na stránke Kremľa.

Podľa nej Putin v telefonáte vyjadril znepokojenie nad eskaláciou konfliktu v Donbase a rastúcim počtom civilných obetí po tom, čo ukrajinské ozbrojené sily začali ostreľovať región čoraz častejšie.

Putin a Porošenko si vymenili aj názory na ruskú iniciatívu zriadiť misiu OSN s cieľom chrániť členov Špeciálnej pozorovateľskej misie (SMM) Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajine.

Diskutovali taktiež o výmene zadržaných osôb i o tom, že by ruských občanov zadržiavaných na Ukrajine a Ukrajincov zadržiavaných v Rusku navštívili ombudsmani z ich vlasti.

01 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 02 - Modified: 2024-04-26 09:30:58 - Feat.: - Title: Najväčšia ruská banka Sberbank v prvom kvartáli zvýšila zisk o 11 percent, úvery rastú 03 - Modified: 2024-04-26 07:39:12 - Feat.: - Title: Ukrajinský súd poslal do vyšetrovacej väzby ministra poľnohospodárstva. Dôvodom sú podozrenia z korupcie 04 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 05 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:27