Reuters
StoryEditor

Summit Putin-Trump môže vstúpiť do dejín, tvrdí Gorbačov

28.06.2018, 22:44
Autor:
TASRTASR
Stretnutie amerického a ruského prezidenta sa uskutoční 16. júla v Helsinkách.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg prijal pozitívne plánované stretnutie prezidentov USA a Ruska, Donalda Trumpa a Vladimira Putina, ktoré sa uskutoční v júli iba niekoľko dní po summite NATO.

"Vítam nadchádzajúce stretnutie prezidenta Trumpa s prezidentom Putinom, pretože verím v dialóg," povedal Stoltenberg pred príchodom na summit lídrov EÚ v Bruseli. "Pre mňa nie je dialóg známkou slabosti, je to znamenie sily," dodal.

"Hovoriť s Ruskom, stretávať sa s ruskými lídrami je absolútne a úplne v súlade s politikou NATO, nechceme novú studenú vojnu, nechceme izolovať Rusko, chceme sa usilovať o lepšie vzťahy s Ruskom," povedal Stoltenberg.

Dialóg je tiež dôležitým pri znižovaní rizika náhodného vyvolania konfrontácie, vysvetlil šéf NATO.

Kremeľ a Biely dom vo štvrtok oznámili, že stretnutie Trump-Putin sa bude konať, a to 16. júla v Helsinkách. Uviedli tým na pravú mieru špekulácie ohľadne pripravovanej vrcholnej schôdzky zástupcov dvoch svetových veľmocí.

"Dvojica lídrov bude hovoriť o vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Ruskom a o širokej škále otázok týkajúcich sa národnej bezpečnosti," uviedol v tejto súvislosti Biely dom.

Bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov na margo ohláseného summitu Trump-Putin uviedol, že sa môže stať historickou udalosťou.

Gorbačov podľa agentúry Interfax povedal, že ak sa Trumpovi a Putinovi podarí podniknúť kroky smerom k spolupráci, tento summit sa môže zapísať do dejín a byť historickým medzníkom.

Hlavné mesto Fínska, kde sa v roku 1990 uskutočnil aj Gorbačovov summit s vtedajším prezidentom USA Georgeom H. W. Bushom, je podľa neho na takého stretnutie ideálnym miestom.

Fínsko má v usporadúvaní americko-ruských summitov dlhú tradíciu. Predovšetkým počas studenej vojny, keď bola táto krajina neutrálnou zónou a jej hlavné mesto Helsinki slúžilo ako brána medzi komunistickým Východom a Západom, komentovala agentúra AP.

01 - Modified: 2022-09-03 21:30:40 - Feat.: - Title: Zosnulého Gorbačova si uctila aj jeho rodná dedina Privoľnoje, spolužiačka v ňom vždy videla potenciál 02 - Modified: 2022-09-03 17:04:17 - Feat.: - Title: Gorbačova pochovali na moskovskom cintoríne vedľa manželky Raisy 03 - Modified: 2022-09-03 10:52:22 - Feat.: - Title: Rusko sa lúči s Gorbačovom, Západ je zastúpený len diplomatmi, prišiel aj Medvedev 04 - Modified: 2022-09-03 09:48:58 - Feat.: - Title: V Moskve začal pohreb s bývalým sovietskym prezidentom Michailom Gorbačovom, Putin štátne pocty odoprel 05 - Modified: 2022-09-03 07:31:04 - Feat.: - Title: Maďarský premiér Orbán sa zúčastní gorbačovovho pohrebu v Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:40