TASR - Marko Erd
StoryEditor

Taliansko blokuje závery summitu EÚ ku všetkým témam, chce presadiť svoje požiadavky k migrácii

28.06.2018, 20:51
Autor:
ČTKČTK
Taliansky premiér Conte už pri príchode na summit avizoval, že je k podobnému kroku odhodlaný.

V snahe presadiť do záverov dnešného summitu Európskej únie svoje požiadavky týkajúce sa migračnej problematiky, zablokoval taliansky premiér Giuseppe Conte schválenie už dohodnutých záverov schôdze k témam ako je obrana a bezpečnosť či digitalizácie európskeho hospodárstva.

O týchto témach sa šéfovia štátov a vlád bavili popoludní a podvečer, diskusia o migrácii ich však iba čaká pri neformálnej večeri.

"Pretože si jeden členský štát vyhradil svoju pozíciu k celým záverom, žiadne závery nie sú v tejto chvíli prijaté," uviedol Preben Aaman, hovorca šéfa Európskej rady Donalda Tuska.

Conte už pri príchode oznamoval, že je k podobnému kroku odhodlaný, keď pred novinármi žiadal, aby EÚ prešla od slov k činom a Taliansku sa dostalo v migrácii konkrétnej pomoci. Rím žiada, aby sa všetky krajiny Európskej únie prihlásili na zdieľanie zodpovednosti za migrantov, ktorí sú zachránení v Stredozemnom mori.

Bez prijatia tak - prinajmenšom nateraz - zostali závery týkajúce sa európskej obrany a bezpečnosti, podpory postupu Európskej komisie v eskalujúcom obchodnom spore s USA, budúceho dlhodobého rozpočtu únie, či prístupových rozhovorov s Albánskom a Macedónskom.

Český premiér Andrej Babiš pred začiatkom večere, kde sa lídri majú práve migráciou zaoberať, novinárom povedal, že nájsť zhodu bude podľa neho veľmi ťažké práve kvôli Talianom.

"Predstavy Talianska sú absolútne iné ako naše a myslím, že aj iné ako Rakúska," povedal Babiš. Už pred začiatkom summitu Babiš vyjadril pochybnosti, že EÚ sa na riešení migrácie zhodne.

Kvôli doterajšiemu vývoju summite bola v Bruseli zrušená spoločná tlačová konferencia Donalda Tuska a šéfa Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera.

01 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:59