Reuters
StoryEditor

Merkelová: Je to vážne, to vie každý. V ohrození je dlhoročný zväzok aj celá koalícia

01.07.2018, 17:14
Autor:
ČTKČTK
Angela Merkelová sa snažila vysvetliť nedorozumenie s Českom, Maďarskom a Poľskom.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová ľutuje, ak ohľadom prísľubu Česka a Maďarska dohodnúť sa na prijímaní migrantov z Nemecka došlo k nedorozumeniu. Povedala to dnes v rozhovore s televíziou ZDF.

Nie je podľa nej isté, či sa dnes podarí vyriešiť spor s bavorskou Kresťansko-sociálnou úniou (CSU) ohľadom migrácie, ktorý ohrozuje existenciu nemeckej vládnej koalície.

Žiadna dohoda neexistuje

"Vôbec nič sme nedojednali, ide o rozhovory, ktoré by sa mohli konať," povedala Merkelová, ktorá o prísľube 14 krajín dohodnúť sa na urýchlenom vrátení migrantov registrovaných v inej krajine EÚ písala v liste svojim politickým partnerom.

Medzi štátmi, ktoré spomínala, boli aj Česko, Maďarsko a Poľsko, ktoré jej migračnú politiku dlhodobo kritizujú. Všetky tri krajiny popreli, že s nimi Nemecko o tejto záležitosti jednalo a prípadnú dohodu odmietli. Slovensko sa v zozname nenachádza.

Avšak podľa hovorcu nemeckej vlády česká strana vyjadrila ochotu rokovať o dohode ohľadom zlepšenej spolupráce pri vracaní migrantov z Nemecka do štátu EÚ, v ktorom boli zaregistrovaní.

V čom sa Merkelová rozchádza s CSU

"Je to vážne, to vie každý," zhodnotila kancelárka spor o migrácii s CSU, sesterskou stranou jej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), ktorých dekády trvajúci zväzok je teraz v ohrození. Povedala však, že chce s CSU ďalej spolupracovať.

​CSU čakajú na jeseň krajinské voľby a s vidinou, že voliči v Bavorsku prejdú ku krajne pravicovej Alternatíve pre Nemecko, volá strana po tvrdšom prístupe k problematike migrácie.

"Zdieľam názor CSU, že je potrebné obmedziť počet imigrantov, ktorých do Európy privádzajú pašeráci a tiež zdieľam názor, že žiadatelia o azyl si jednoducho nemôžu vyberať, do akej krajiny chcú ísť," uviedla kancelárka. S CSU ju vraj rozdeľuje len to, akým spôsobom migráciu obmedziť.

Kritika od ministra vnútra

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer (CSU) hodnotí veľmi kriticky výsledky európskych rokovaní kancelárky Angely Merkelovej (CDU) o migrácii. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na účastníkov dnešnej schôdzky vedenia CSU.

Seehofer podľa týchto účastníkov nepovažuje dohodnuté opatrenia za rovnako účinné ako hraničné kontroly a vracania migrantov priamo na hraniciach.

Minister vnútra podľa DPA odmietol kancelárkin návrh, aby žiadatelia o azyl zaregistrovaní v iných členských krajinách EÚ boli v Nemecku umiestňovaní do špeciálnych centier, v ktorých by prešli zrýchleným konaním a z ktorých by sa nesmeli vzďaľovať.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 03 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 04 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:17