Reuters
StoryEditor

Nemecký minister vnútra plánuje podať demisiu

01.07.2018, 22:59
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Horst Seehofer je aktuálne v spore s kancelárkou Angelou Merkelovou, čo ohrozuje stabilitu nemeckej vlády.

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer ponúkol svojim kolegom z CSU svoju rezignáciu tak z čela strany, ako aj odstúpenie z funkcie ministra, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z uzavretého rokovania strany.

Seehoferova Kresťanskosociálna únia vedie kvôli migračnej politike spor s partnerskou Kresťanskodemokratickou úniou (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, čo ohrozuje existenciu vládnej koalície.

Podľa nemenovaných zdrojov Seehofer svoju rezignáciu ešte oficiálne nepredložil a niektorí jeho stranícki kolegovia sa snažia, aby zmenil názor.

Agentúra AFP citovala zdroj, podľa ktorého chce Seehofer podať demisiu, pretože sa domnieva, že nemá dostatočnú podporu. Podľa tohto zdroja zatiaľ nie je jasné, čo to bude znamenať pre budúcnosť nemeckej vlády.

​Práve vedenie CDU v nedeľu podporilo postoj svojej predsedníčky a spolkovej kancelárky Angely Merkelovej v jej spore so spolkovým ministrom vnútra Seehoferom, ktorý sa týka imigračnej politiky.

Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvolala na zdroje z vedenia CDU oboznámené s rokovaniami predsedníctva CDU v Berlíne.

Zdroj uviedol, že vedenie CDU úplne súhlasí s opatreniami na riešenie prisťahovaleckej krízy na úrovni celej EÚ, na ktorých sa Merkelová a iní lídri Európskej únie dohodli tento týždeň na summite v Bruseli.

Stretnutie špičiek CDU v Berlíne bolo zvolané s cieľom diskutovať o spôsoboch, ako zabrániť rozkolu vo vládnej koalícii po tom, ako Seehofer, šéf bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU), naliehal, aby Nemecko konalo samostatne a jednostranne začalo vracať na nemeckých hraniciach tých ľudí, ktorí sa zaregistrovali už v inej krajine Únie.

​Seehofer v nedeľu uviedol, že nie je spokojný s tým, čo Merkelová dosiahla ohľadom migrácie na bruselskom summite EÚ. Na stretnutí predsedníctva CSU Seehofer vyhlásil, že tieto opatrenia nie sú také účinné ako jednostranné vracanie ľudí z hraníc. Rovnako tak odmietol Merkelovej návrh umiestňovať tých utečencov, ktorí sa zaregistrovali v inej krajine EÚ, do takzvaných "zberných centier" v Nemecku.

Seehofer tento svoj názor vyslovil na zasadnutí predsedníctva CSU, ktoré sa konalo v nedeľu v Mníchove.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 03 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 04 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 05 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:23