Reuters
StoryEditor

Trumpov minister Pompeo začne svoje prvé svetové turné návštevou KĽDR

03.07.2018, 07:13
Autor:
TASRTASR
Kim sa počas schôdzky s Trumpom v Singapure zaviazal k úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova výmenou za bezpečnostné záruky od USA.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo navštívi vo štvrtok Severnú Kóreu a v rámci úsilia uviesť do praxe výsledky americko-severokórejského summitu v Singapure tam bude rokovať o denuklearizačných plánoch Pchjongjangu. Oznámila to v pondelok hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová.

O celkovo tretej Pompeovej ceste do KĽDR a prvej od historického summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorý sa konal 12. júna v neutrálnom Singapure, už niekoľko dní hovorili americké médiá.

Pompeo sa v KĽDR podľa Sandersovej stretne so severokórejským vodcom Kim Čong-unom a jeho "tímom". V krajine ostane do soboty.

"Pokračujeme v pokrokoch. Včera (nedeľa) sme mali niekoľko dobrých stretnutí," povedala hovorkyňa na tlačovom brífingu. "Je tu veľký impulz na pozitívnu zmenu," dodala Sandersová.

"Šéf americkej diplomacie bude v Severnej Kórei, aby pokračoval v konzultáciách a realizácii dohody, ktorú dosiahli dvaja lídri na svojom stretnutí v Singapure," píše sa vo vyhlásení amerického ministerstva zahraničia.

Kim sa počas schôdzky s Trumpom v Singapure zaviazal k úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova výmenou za bezpečnostné záruky od USA.

Pompeo navštívil v súvislosti s prípravou summitu Severnú Kóreu prvýkrát v apríli ešte ako riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Do Pchjongjangu sa vrátil ako minister zahraničných vecí začiatkom mája.

Podľa americkej diplomacie bude Severná Kórea iba úvodným bodom v programe vôbec prvého celosvetového turné, na ktoré sa Pompeo po nástupe do úradu vydáva. Po návšteve severokórejského hlavného mesta Pchjongjang zamieri do Japonska, Vietnamu a Spojených arabských emirátov (SAE).

Jeho cesta bude pokračovať do Belgicka. Spoločne s americkým prezidentom Trumpom sa tam zúčastní na summite Severoatlantickej aliancie v Bruseli.

01 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 02 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 03 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 05 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:56