StoryEditor

Thajskí záchranári bojujú s časom, v akcii sú stovky čerpadiel

05.07.2018, 11:49
Autor:
ČTKČTK
Vodu z cesty von z jaskyne musia záchranári odčerpať do víkendu, kedy meteorológovia predpovedajú prudký monzúnový dážď.

Futbalový tím dvanástich chlapcov a ich tréner, ktorí pred takmer dvoma týždňami uviazli v jaskynnom komplexe na severe Thajska, by sa mohli dostať von len so záchrannými vestami. Záchranári však bojujú s časom - vodu z cesty von musia odčerpať do víkendu, kedy meteorológovia predpovedajú prudké monzúnové dažde na celom severe krajiny, ktoré podľa nich potrvajú až do budúceho štvrtka. Napísal to dnes denník The Guardian.

Na odčerpanie vody boli povolaní vojaci, ktorí zapojili stovky priemyselných čerpadiel. Chlapci sa už 12 dní nachádzajú asi štyri kilometre od vchodu do jaskyne. Za posledné dni sa podarilo odčerpať 40 percent vody, a sprístupniť tak úsek s dĺžkou 1,5 kilometra z neľahkej cesty, ktorou sa mladí futbalisti môžu dostať von. Deň čo deň sú z jaskyne odčerpané desiatky miliónov litrov vody. Hladina klesá v priemere o centimeter a pol za hodinu, napísal dnes spravodajský portál BBC.

"Najjednoduchšou možnosťou by bolo pokračovať v čerpaní vody z jaskyne. Je potrebné odčerpať ďalších 90 až 120 centimetrov, a potom budú môcť preplávať von len v záchranných vestách," povedal už v utorok jaskynný potápač Ben Reymenants, ktorý pri záchranných akciách asistuje.

Dnes sa vojaci sústredia na tretie z kritických miest na ceste, kde voda stále siaha až po strop. Cieľom je dostať hladinu na úroveň pása, aby šlo prejsť len so záchrannou vestou. Väčšina z chlapcov nevie plávať a učia sa, ako správne používať potápačské náčinie.

Odborníci sa zhodujú, že ak by sa museli cestou von potápať, hoci s asistenciou, bolo by to veľmi riskantné. Profesionálnym potápačom trvala cesta k uviaznutému tímu šesť hodín, k východu sa od futbalistov dostanú za päť hodín.

Po odčerpaní vody z tretej jaskynnej sály však stále bude zostávať asi 2,5 kilometra k uväzneným futbalistom. Tí sú vo veku 11 až 16 rokov. Nie je pritom jasné, ako dlho zaberie odčerpanie tohto úseku. Podľa predpovede počasia prídu v sobotu monzúnové dažde, ktoré jaskynný komplex znova naplnia. Môžu tak chlapcov odrezať na celé mesiace, skomplikovať ich zásobovanie, a dokonca aj ohroziť priestor na vzduch.

Zvažuje sa tiež, ako dlho budú záchranári v jaskyni - kvôli dažďu ich bude potrebné z miesta evakuovať. Dvaja lekári z tímu potápačov thajského námorníctva sa dobrovoľne prihlásili, že zostanú s chlapcami vnútri po celú dobu záchranných operácií, teda možno až do polovice októbra, kedy končí obdobie dažďov a voda prirodzene opadne.

K alternatíve nechať chlapcov v jaskyni, kým voda neopadne, sa prikláňajú zahraniční experti. Ďalšou možnosťou je nájsť alternatívny vchod do jaskyne, poprípade vyvŕtať šachtu, ktorou by sa tím dostal von. V tejto súvislosti sa poukazuje na to, že uviaznutí športovci majú stále prísun vzduchu - ten sa musí na miesto dostávať nejakou šachtou.

Záchranári pracujú v extrémne ťažkých podmienkach. Teplota stabilne presahuje 30 stupňov a väčšinu priestoru pri jaskyni pokrýva niekoľkocentimetrová vrstva klzkého bahna. Miesto udržujú v poriadku stovky ľudí - cestní inžinieri sa napríklad snažia pohyb bahnom uľahčiť pokladaním štrku. Jedlo všetkým varia pracovníci thajskej kráľovskej kuchyne.

01 - Modified: 2024-01-20 13:16:00 - Feat.: - Title: V lyžiarskych strediskách riešia úrazy desiatky záchranárov 02 - Modified: 2023-11-23 13:18:01 - Feat.: - Title: Bližšie k reforme záchraniek. Ministerstvo dostalo analýzu od Žilinskej univerzity 03 - Modified: 2023-11-20 18:56:01 - Feat.: - Title: Deväť dní zavalení v tuneli. Indickí záchranári prerazia novú šachtu na záchranu robotníkov 04 - Modified: 2023-11-19 13:53:36 - Feat.: - Title: Bizár z Česka: Farára našli s odrezaným údom. Záchranári ho nevedeli nájsť, po miestnosti ale pobehoval pes 05 - Modified: 2023-10-30 13:46:13 - Feat.: - Title: Pri Kanárskych ostrovoch zachránili desiatky migrantov, dvaja ľudia zomreli
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:14