TASR/AP
StoryEditor

Záchranári vykonali už sto vrtov, chlapci uväznení v jaskyni poslali po potápačoch listy

07.07.2018, 08:24
Autor:
ČTKČTK
Listy predstavujú prvú komunikáciu 13-člennej skupiny s okolitým svetom od utorkového zverejnenia videa natočeného britskými záchranármi.

Ospravedlňujúci list futbalového trénera sa dnes prostredníctvom potápačov dostal k rodičom 12 chlapcov uväznených už dva týždne v jaskyni na severe Thajska. Mladý tréner v ňom napísal, že deti sú pre túto chvíľu v poriadku. Chlapci svojim rodinám tiež poslali odkazy. Ako napísala agentúra AFP, záchranári sa snažia vytvoriť alternatívnu únikovú cestu a vŕtajú do skaly v oblasti jaskyne. Vykonali 100 vrtov, ale skupinu zatiaľ nelokalizovali.

"Rodičom všetkých detí, všetky deti sú v tejto chvíli v poriadku, pracovníci sa o ne dobre starajú. Sľubujem, že sa o deti budem starať najlepšie, ako to pôjde. Chcem poďakovať za všetku podporu a chcem sa rodičom ospravedlniť," odkázal 25-ročný tréner, ktorý je so svojimi zverencami vo veku od 11 do 16 rokov uväznený v jaskyni tchao Luang Nang Non od 23. júna.

Snažia o vytvorenie vertikálnej únikové trasy

Listy predstavujú prvú komunikáciu 13-člennej skupiny s okolitým svetom od utorkového zverejnenia videa natočeného britskými záchranármi, ktorí ich objavili. Uväznení chlapci sa svojich rodičov snažili upokojiť a písali o plánoch na dobu po vyslobodení z jaskynného systému. V tom však naďalej klesá množstvo kyslíka, čas záchranárom uberajú tiež očakávané prudké dažde.

Preto sa tímy záchranárov snažia o vytvorenie vertikálnej únikové trasy. "Vykonali sme sto vrtov, ale zatiaľ pozíciu (skupiny) nepoznáme," povedal šéf krízovej skupiny Narongsak Osottanakón, ktorý je zároveň guvernérom provincie Čchíengráj, kde sa nešťastie stalo. Uistil tiež, že deti sú v dobrom stave, napriek tomu, že v jaskyni ubúda kyslíka.

"Mám sa dobre, ale je tu trochu zima. Nerobte si o mňa starosti. Nezabudnite pripraviť moju narodeninovú oslavu," napísal jeden z chlapcov. "Buďte v pokoji, mami a oci. Sú to dva týždne, čo som odišiel, ale vrátim sa, aby som vám pomáhal v obchode," napísal iný, ktorého rodičia vedú malý obchod s potravinami.

Evakuácia začne, keď prídu výdatné dažde

Thajskí záchranári sa zatiaľ nechcú do evakuácie uväznených detí púšťať, pretože chlapci si ešte neosvojili potápačské zručnosti. Osottanakón však povedal, že ak by sa opäť dostavili výdatné dažde, potápači okamžite spustia evakuáciu cez dlhú chodbu s niekoľkými úzkymi či zaplavenými úsekmi.

Na mieste záchranné práce sleduje 1100 novinárov s kamerami rozmiestnenými v rozbahnenom teréne v blízkosti jaskyne.

Záchranárska operácia si v piatok vyžiadala prvú obeť, keď pri zásobovacej misii zahynul v podzemí na severe Thajska bývalý príslušník tunajšieho námorníctva, ktorý sa na operácii podieľal ako dobrovoľník. 

01 - Modified: 2022-03-27 16:08:39 - Feat.: - Title: VIDEO Vietnamcovi chýbala manželka, vybral sa za ňou z Thajska do Indie na nafukovacom člne 02 - Modified: 2022-01-29 14:32:47 - Feat.: - Title: Ekologická katastrofa zničila turistami milovanú pláž. Čistenie ropnej škvrny potrvá týždne 03 - Modified: 2022-01-29 14:12:05 - Feat.: - Title: Ropná škvrna zavrela známu tropickú pláž, znečistenie budú odstraňovať mesiac 04 - Modified: 2021-12-29 09:43:14 - Feat.: - Title: Vitaj v parku obrích penisov. Gigantické údy ti majú splniť priania 05 - Modified: 2021-12-02 13:27:28 - Feat.: - Title: V čom spočíva najväčšia výhoda rozvíjajúcich sa trhov?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:39