StoryEditor

V Thajsku prerušili záchrannú akciu. Dnes vyslobodili štyroch chlapcov

08.07.2018, 07:12
Autor:
ČTKČTK
Evakuácia ďalších bude zahájená za desať až 20 hodín, čo je doba, ktorú záchranári potrebujú na nevyhnutnú prípravu.

V Thajsku dnes bola dokončená záchrana prvých štyroch chlapcov z trinásťčlennej skupiny, ktorá uviazla v zatopenom jaskynnom systéme na severe krajiny.

Evakuácia ďalších bude zahájená za desať až 20 hodín, čo je doba, ktorú záchranári potrebujú na nevyhnutnú prípravu. V priamom televíznom prenose to oznámil šéf krízovej skupiny Narongsak Osottanakón, ktorý je zároveň guvernérom provincie Chiang Rai, na ktorej území sa jaskynný komplex nachádza.

"Naša operácia bola úspešnejšia, než sme očakávali," povedal guvernér. Prvý chlapec bol podľa neho vonku už o 17:40 miestneho času (12:40 SELČ), hoci médiá pôvodne uvádzali, že prvý by mohol byť vonku až okolo 16:00 SELČ.

Chlapci sa v úseku asi jedného kilometra presúvali pod hladinou, zvyšok prešli pešo. Skupinu prvých štyroch detí premiestnili vrtuľníky na lekárske pozorovanie do najbližšej nemocnice.

Záchrana detí zo zaplavenej jaskyne na severe Thajska 14:27 Dnešná časť záchranných operácii má byť ukončená, vonku z jaskyne je osem chlapcov Záchranná operácia v thajskej jaskyni by mala byť pre dnešný deň ukončená. Uviedol to pre CNN očitý svedok, ktorý je súčasťou záchranných akcií pri vchode do jaskyne. Potápači v pondelok z jaskyne vytiahli štyroch chlapcov, celkovo ich je vonku osem. Štyria chlapci a ich tréner stále zostávajú v jaskyni. 14:07 Médiá sa rozchádzajú v počte zachránených Na mieste sa množia špekulácie o počte zachránených, jednotlivé médiá sa však rozchádzajú. Kým agentúra Reuters aj CNN uvádzajú už osem zachránených chlapcov, britský denník The Guardian stále píše o šiestich. 13:24 Informácia o šiestom zachránenom je potvrdená Britský denník The Guardian uviedol, že informácia o šiestom zachránenom je potvrdená. Denníku informáciu potvrdil zdroj vnútri tímu záchranárov. 13:18 Záchranári vyslobodili šiesteho chlapca Podľa britského denníka The Guardian je už vonku z jaskyne šiesty chlapec. Informácia je však zatiaľ nepotvrdená.

13:15 Jaskynný komplex pozostáva z tmavých a úzkych prechodov naplnených bahnitou vodou a silnými prúdmi. 12:47 Vrtuľník previezol chlapca do nemocnice Z miesta záchrannej akcie vyrazil smerom k nemocnici, kde sa starajú o už zachránených chlapcov, vrtuľník. Nie je však celkom jasné, v akom stave bol piaty vyslobodený chlapec do nemocnice prevezený. 12:41 Na ceste von z jaskyne má byť šiesty chlapec Podľa CBS sa k východu z jaskyne blíži šiesty chlapec, ktorý mal byť spoločne s piatym vyslobodeným skrytý v časti jaskyne, ktorú záchranári pracovne označujú ako Komora 3. Z nej je už cesta k východu pomerne jednoduchá a šiesty zachránený sa tak snáď čoskoro objaví pri východe z jaskyne. 11:59 Z jaskyne vytiahli piateho chlapca Podľa CNN záchranári práve vytiahli z jaskyne piateho chlapca. Chlapec sa podľa očitých svedkov vynoril na lane z jaskyne. Záchranári okolo poludnia stredoeurópskeho času chlapca vyniesli na nosidlách von. Táto verzia tak nahráva teórii, že záchranári ešte počas nedele dvoch z chlapcov posunuli bližšie k východu z jaskyne a definitívne von ich dostanú až počas dneška. 11:44 Zachránení chlapci sú stále v nemocnici Štyria chlapci, ktorých v nedeľu zachránili potápači, sú v nemocnici. Ich rodiny sa s nimi zatiaľ nemohli stretnúť. "Nemôžeme našich chlapcov navštíviť v nemocnici, pretože musia byť 48 hodín sledovaní," uviedol otec jedného z chlapcov pre agentúru Reuters. Thajskí úradníci pritom rodičom už skôr sľúbili, že sa s nimi uvidia ešte v deň záchrany. Lekári sa okrem iného obávajú nákazy leptospirózou a meliodózou, chlapci tak podstúpili množstvo vyšetrení.
Zdroj: Reuters
11:30 Dnes by mali byť zachránení len štyria chlapci Podľa thajského spravodajského denníka Bangkok Post budú dnes zachránení z jaskyne len štyria chlapci. To znamená, že zvyšní štyria futbalisti a tréner by museli počkať aspoň jeden ďalší deň v podzemí. 11:23 Hlásia ďalšie dažde Vzhľadom k tomu, že sú hlásené ďalšie silné dažde, sa čas pre záchranu chlapcov zužuje. Obavy panujú aj okolo kvality vzduchu v jaskyni. Ak by museli chlapci v jaskyni vydržať ďalšie mesiace, situácia by si vyžadovala zložité prevŕtanie šachty priamo do zaplavenej jaskyne. 11:21 V jaskyni sú rovnakí potápači ako včera Do jaskyne sa vydala rovnaká skupina potápačov ako v nedeľu. Niekoľko hodín teraz nebude jasné, ako operácia postupuje. 11:13 Sťažnosti na novinárov Thajskí úradníci sa sťažovali na údajné porušovanie pravidiel zo strany novinárov. Podľa nich niekto nechal nad miestom záchrannej operácie prelietavať dron, iní novinári mali zase počúvať policajné rádiové frekvencie. 11:07 Musk ukázal svoje riešenie V minulých dňoch miliardár a majiteľ spoločnosti Tesla a SpaceX Elon Musk ponúkol thajskej vláde pomoc pri záchrannej operácii. Podľa zahraničných agentúr to však odmietli Thajčania s tým, že Muskom navrhnuté riešenie nie je možné použiť. Miliardár navrhoval použiť malú ponorku vo forme kapsule, do ktorej sa dostane jedno dieťa a na svojom Twitteri sa dnes videom snažil dokázať, že jeho riešenie môže byť úspešné. 10:54 Aké sú podmienky v podobných jaskyniach? Je tam tma, blato a úzke chodby. Reportér BBC Nick Beake bol v jednej z ďalších jaskýň v regióne začiatkom tohto týždňa. 10:46 Zatiaľ nie je jasné, kedy má záchranná operácia skončiť. "Snáď budeme mať dobré správy do niekoľkých hodín," hovorí vedúci záchranárov. 10:41 V jaskynnom komplexe Tcham Luang Nang Non sa stále nachádza osem chlapcov a ich tréner. Pri včerajšej záchrannej akcii boli vyslobodení štyria mladí futbalisti.  10:37 Záchranná akcia pokračuje "Veríme, že sme pripravení, tak ako sme boli včera," povedal dnes novinárom na tlačovej konferencii šéf záchrannej operácie Narongsak Osottanakorn. 16:56 Tímová fotka Tímová fotka mužstva, ktorá vznikla pred vstupom do jaskyne. Záchranári hovoria o "opatrnom optimizme". 16:30 Prerušenie záchrannej akcie Guvernér oblasti Chiang Rai Narongsak Osatanakorn povedal, že záchranári potrebujú "asi 10 hodín", aby sa pripravili na ďalšiu operáciu. 16:25 Upresnenie o počte zachránených Vládni predstavitelia upresnili na tlačovej konferencii, že doteraz boli z jaskyne vytiahnutí iba štyria chlapci, píše portál Independent
 
Zatiaľ čo agentúra Reuters predtým citovala vedúceho člena záchranárskeho tímu, ktorý povedal, že šiesti chlapci boli zachránení, úrady následne povedali, že len štyria boli zachránení.
15:56 Na akcii sa zúčastňuje 90 potápačov Záchrannej operácie sa zúčastňuje 90 potápačov, 50 zahraničných a 40 thajských, uvádza Sky news. 15:52 Šesť zachránených Starší člen záchranného tímu potvrdil pre Reuters, že šesť chlapcov je oslobodených z jaskyne. "Dostal som informácie, že šesť vystúpilo z jaskyne," povedal pracovník agentúre. 15:37 Trump k záchrannej akcii Donald Trump na svojom twitteri uviedol, že ​​americká vláda "úzko spolupracuje" s thajskými orgánmi, aby pomohla oslobodiť tím z jaskyne. 
 
"Veľmi odvážni a talentovaní ľudia," dodal prezident, keď sa začali objavovať chlapci zo zaplavenej jaskyne.
15:03 Záchranná helikoptéra Helikoptéra odviezla prvých zachránených školákov do nemocnice
Zdroj: Reuters
14:58 Šiesti chlapci sú už zachránení Podľa spravodajského portálu Sky news je zachránených už šesť chlapcov. 14:56 Priamy prenos záchrannej akcie 14:48 Priamy prenos záchrannej akcie 14:42 14:37 Živý prenos zo záchrannej akcie 14:33 Prvých dvoch chlapcov už zachránili Prvých dvoch thajských chlapcov vyviedli v nedeľu zo zatopeného jaskynného komplexu Tcham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News. 14:30 Vrtuľníky pripravené na trasport vyslobodených chlapcov do nemocnice
Zdroj: Reuters
14:21 Facebook thajských jednotiek Facebookový profil thajských špeciálnych jednotiek NavySeal zverejnil po oznámení začatí záchrannej operácie snímku záchranárov, ako sa držia za ruky. "My Thajčania a medzinárodné tímy privedieme malé diviaky (názov chlapčenského futbalového tímu, pozn. redakcie) domov," uviedli v popisku odhodlane. 14:15 Mapka jaskyne
Zdroj: Infografika/Rafa Estrada
14:10 Vítame Vás pri on-line prenose venovaného záchrane dvanástich chlapcov a ich trénera zo zatopeného jaskynného komplexu na severe Thajska

Totožnosť prvých zachránených guvernér neoznámil. Dohliadajúci lekár vybral podľa médií najprv tých najslabších. Počet zachránených zodpovedá pôvodnému plánu, podľa ktorého potápači prevedú do bezpečia chlapcov rozdelených do štyroch skupín, pričom v prvej boli štyri osoby a v ostatných budú tri.

Infografika/Rafa Estrada

​Osottanakón povedal, že teraz potrebujú záchranári desať až 20 hodín na prípravu operácie, aby mohli evakuovať ďalšiu skupinu. Celkovo sa na záchrane podľa guvernéra podieľa 90 potápačov, z toho 50 zahraničných a 40 thajských.

Skupina detí s ich futbalovým trénerom bola v jaskyni uväznená od 23. júna.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

01 - Modified: 2022-03-27 16:08:39 - Feat.: - Title: VIDEO Vietnamcovi chýbala manželka, vybral sa za ňou z Thajska do Indie na nafukovacom člne 02 - Modified: 2022-01-29 14:32:47 - Feat.: - Title: Ekologická katastrofa zničila turistami milovanú pláž. Čistenie ropnej škvrny potrvá týždne 03 - Modified: 2022-01-29 14:12:05 - Feat.: - Title: Ropná škvrna zavrela známu tropickú pláž, znečistenie budú odstraňovať mesiac 04 - Modified: 2021-12-29 09:43:14 - Feat.: - Title: Vitaj v parku obrích penisov. Gigantické údy ti majú splniť priania 05 - Modified: 2021-12-02 13:27:28 - Feat.: - Title: V čom spočíva najväčšia výhoda rozvíjajúcich sa trhov?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:43