StoryEditor

Záchranná akcia bola úspešná. Z thajskej jaskyne vyslobodili všetkých chlapcov aj trénera

10.07.2018, 07:18
Autor:
redredTASRTASR
Po troch dňoch záchranných operácii sa podarilo vyslobodiť zo zaplavenej jaskyne všetkých dvanásť chlapcov aj trénera.

V HNtelevízii si pozrite rozhovor so speleopotápačom Karolom Kýškom:

Záchranná akcia v Thajsku 17:03 Online prenos z úspešnej záchrannej akcie mladých thajských futbalistov sa končí. Ďakujeme za pozornosť. 16:48 V jaskyni už nezostal nikto Z jaskyne vyšli už aj traja potápači a lekár, ktorí zostali v podzemí s chlapcami po ich nájdení.

16:10 Dobrovoľníci oslavujú Thajská televízia priniesla zábery radujúcich sa dobrovoľníkov, ktorí sa podieľali na záchrannej akcii. 15:58 Posledný zo zachránených chlapcov bol prepravený do nemocnice 14:53 Pripojil sa aj Trump Donald Trump sa pripojil k oslavám. "Krásny moment - všetci vyslobodení, skvelá práca!" napísal americký prezident na sociálnej sieti. 14:49 Musk vyjadril nadšenie so záchrany Nadšenie zo záchrany vyjadril aj Elon Musk, ktorý v utorok navštívil priestory jaskyne a na miesto dopravil miniatúrne ponorku. Tú thajskí záchranári nevyužili, poďakovali však Muskovi za spoluprácu. 14:36 Reakcie politikov Úspešnú záchrannú akciu komentujú aj svetoví lídri. Svoju radosť vyjadrila britská premiérka Theresa Mayová. 14:29 Chlapcov prevážajú do nemocnice Chlapcov, ktorých dnes z jaskyne vytiahli, prevážajú do nemocnice v Chiang Rai.
14:24 V jaskyni sú ešte štyria ľudia Poslednou časťou operácie bude vytiahnutie troch vojenských potápačov a jedného lekára, ktorí zostali v podzemí s chlapcami po ich nájdení. "Čakáme na vyzdvihnutie štyroch potápačov," uviedlo na Facebooku thajské námorníctvo. 13:58 Z jaskyne vytiahli už aj trénera Informáciu potvrdila agentúra Reuters. 13:48 Záchranári vyslobodili posledného chlapca Agentúra Reuters informovala, že záchranári z jaskyne na nosidlách vyniesli už aj dvanásteho mladého futbalistu. V tejto chvíli by tak všetci chlapci mali byť vonku z jaskyne, kde strávili sedemnásť dní. Záchranárom tak zostáva vyslobodiť už len dvadsaťpäťročného trénera. 13:40 Z miesta odletel prvý vrtuľník Z miesta odletel prvý vrtuľník počas dnešnej záchrannej akcie. Deviaty chlapec je tak na ceste do nemocnice v meste Chiang Rai. Čas medzi opustením jaskyne a transportom do nemocnice je v utorok dlhší, než v predchádzajúcich dňoch.
Zdroj: Reuters
13:22 Dvanásty chlapec je blízko vchodu do jaskyne Austrálsky novinár James Massola uviedol na Twitteri, že dvanásty chlapec sa nachádza v druhej jaskyni neďaleko vchodu do komplexu. To by znamenalo, že všetci chlapci z futbalového tímu budú v dohľadnej dobe zachránení z priestorov jaskyne, kde strávili sedemnásť dní. V jaskynnom komplexe sa ešte nachádza tréner futbalového družstva, lekár a traja príslušníci thajských špeciálnych síl, ktorí s chlapcami zostávali v jaskyni. 13:14 Na mieste pomáhajú aj thajskí vojaci
Zdroj: Reuters
12:59 Chlapci sú počas záchrannej akcie pod sedatívami Thajský premiér Chan-o-chau potvrdil informáciu, že chlapci sú v priebehu záchrany pod sedatívami. Záchranári tak chcú zamedziť prípadným panickým záchvatom. "Nejde však o anestetiká, ale iba o lieky na upokojenie a potlačenie paniky," uviedol thajský premiér. Informovali o tom na Twitteri novinári prítomní na mieste. 12:36 Najmenší chlapec Thajská televízia uviedla, že jedenásty zachránený chlapec je najmenší. Predpokladá sa, že je to 11-ročný Chanin Wiboonrungrueng. Jeho totožnosť však nebola potvrdená. 12:22 Vyslobodili jedenásteho chlapca Podľa agentúry Reuters je von z jaskyne už aj jedenásty chlapec. Odvoláva sa na svedka na mieste. 12:16 V jaskyni sú ešte dvaja chlapci a tréner Momentálne sa v jaskynnom komplexe nachádzajú dvaja mladí futbalisti a ich tréner. Pri dnešnej záchrannej akcii boli zatiaľ vyslobodení dvaja chlapci, celkovo ich je už desať. 12:09 Záchranári na mieste sa pripravujú na prevoz ďalších chlapcov
Zdroj: Reuters
Zdroj: Reuters
11:57 Hollywoodsky film Do Thajska v utorok dorazili aj hollywoodski producenti. Filmová spoločnosť Pure Flix už plánuje natočiť film o dobrodružstve mladých chlapcov, hoci ešte všetci nie sú vonku. Spoločnosť už vedie predbežné rozhovory kvôli možnému projektu. Na otázku, či ich kroky nemôžu byť považované za necitlivé, zástupca spoločnosti povedal: "Prídu aj ďalší, museli sme postupovať veľmi rýchlo." 11:40 Z jaskyne vytiahli desiateho chlapca Agentúra Reuters informovala, že potápači práve z jaskyne vyviedli už desiateho chlapca. Odvolávajú sa na očitého svedka. 11:31 V jaskyni zostali ešte traja chlapci a tréner Podľa úradníka z thajského námorníctva je deviaty vyslobodený chlapec ošetrovaný v poľnej nemocnici. V jaskynnom komplexe tak zostávajú ešte traja chlapci a ich tréner. 11:20 Vyslobodili deviateho chlapca CNN aj Reuters hlásia, že deviaty chlapec bol zachránený. Agentúra Reuters sa odvoláva na očitého svedka z miesta. Informáciu potvrdil aj The Guardian. 10:54 Sanitka opustila priestor pred jaskňou Agentúra AP uviedla, že jedna zo sanitiek opustila priestor pred jaskyňou. Informácia, že by v sanitke bol deviaty zachránený chlapec, však zatiaľ nebola potvrdená. 10:33 Chlapci zostanú v nemocnici najmenej týždeň Minulý štvrtok pozval prezident FIFA všetkých chlapcov na finále majstrovstiev sveta vo futbale. Teraz je už jasné, že mladí futbalisti sa na zápas nepozrú. Podľa informácií lekárov zostanú v nemocnici najmenej sedem dní, takže nedeľný zápas nestihnú. Informoval o tom The Guardian. 10:14 Musk zverejnil video z jaskyne Americký vizionár Elon Musk zverejnil v utorok na svojom Instagrame video z jaskynného komplexu Tham Luang. Musk sa dostal až do jaskyne číslo tri, zhruba dva kilometre od vstupu do priestorov. Ďalej sa dostanú len potápači.
Just got back from Cave 3 Príspevok, ktorý zdieľa Elon Musk (@elonmusk),
10:11 Dnešná záchranná akcia bude náročnejšia Podľa šéfa misie bude dnešná operácia náročnejšia ako dve predchádzajúce. Komplikuje ju silný dážď, kvôli ktorému môže stenami jaskyne presakovať viac vody. Záchranári budú tiež vyslobodzovať o jednu osobu viac ako v nedeľu a v pondelok. 10:01 Odmietli Muskovu pomoc Šéf záchranných operácií podľa denníka The Guardian odmietol pomoc od Elona Muska. "Hoci je jeho technológia dobrá a prepracovaná, nie je praktická pre túto misiu," uviedol Osatanakorn. 09:55 Najťažšia misia Narongsuk Keasub, jeden z potápačov, ktorý pomáhal prepraviť vzduchové nádrže, hovoril pre CNN o nebezpečenstvách záchrannej misie. Nazval to "najťažšou misiou", ktorú urobil. "Mohli sme vidieť len naše ruky na krátku vzdialenosť, kamene sú ostré, čo je nebezpečné pre naše potápanie a prechody sú veľmi úzke," povedal Keasub. 09:32 Nie je známe, ktorí chlapci boli už vyslobodení Stále nie je jasné, ktorí chlapci už sú z jaskyne vonku. Lekári podľa denníka The Guardian uviedli, že zatiaľ do starostlivosti prijali chlapcov vo veku medzi 12 a 16 rokov, čo by napovedalo tomu, že najmladší chlapec, jedenásťročný Chanin Vibulrungruang, aj tréner tímu, dvadsaťpäťročný Ekapol Chantawong, sú stále v jaskyni. 08:35 Muskova ponorka Diviak Musk ponúkol potápačom ponorku "vo veľkosti dieťaťa", nazvanú Diviak - po detskom futbalovom tíme. Ponorka by mohla v záchrannej operácii pomôcť. Musk zverejnil aj videá ponorky, ako ju testujú v Kalifornii v bazéne s umelo vytvorenými úzkymi chodbami, podobnými tým v jaskyni. 08:35 Muskov status Musk na Twitteri napísal: "Práve som sa vrátil z jaskyne číslo 3." Myslel tým veliteľské centrum záchranárov nachádzajúce sa priamo v jaskynnom komplexe. Na sociálnej sieti zverejnil aj fotografie z vnútra jaskyne a video zachytávajúce ľudí, ako sa brodia priestorom po pás vo vode. 08:14 Priamy prenos zo záchrannej akcie 07:50 Dorazil aj Elon Musk 07:44 „Majú odolný imunitný systém" Dvaja z chlapcov majú zrejme pľúcnu infekciu, ale všetci ôsmi sú vo všeobecnosti "zdraví a usmievaví".
"Tieto deti sú futbalisti, takže majú odolný imunitný systém", dodal predstaviteľ. "Sú šťastní, že sa dostali von z jaskyne, a ešte podstúpia psychologické hodnotenie," vysvetlil.
07:44 Podľa predstaviteľa prví štyria zachránení chlapci, vo veku 12 až 16 rokov, môžu teraz konzumovať obvyklú stravu, avšak "nič "pikantné". 07:42 Zachránení chlapci majú vynikajúcu náladu Osem chlapcov zachránených z čiastočne zaplavenej jaskyne na severe Thajska má "vynikajúcu náladu" a tiež odolný imunitný systém, pretože sú to trénovaní futbalisti. V utorok to oznámil predstaviteľ thajského ministerstva pre verejné zdravotníctvo, ktorého citovala tlačová agentúra AP. 07:37 Na akcii sa podieľa 19 potápačov Na akcii sa podieľa 19 potápačov a očakáva sa, že potrvá dlhšie než predchádzajúce dve operácie - okrem štyroch chlapcov a ich trénera totiž plánujú vyniesť aj jedného lekára a troch príslušníkov thajského námorníctva, ktorí sa spolu s uviaznutým futbalovým tímom nachádzajú v jaskyni. 07:27 Osem chlapcov je v dobrom fyzickom stave Všetkých osem chlapcov, ktoré sa doteraz podarilo z jaskyne dostať, je v dobrom fyzickom aj psychickom stave. 07:21 V Thajsku sa začala tretia záchranná akcia. Vyslobodiť majú ešte štyroch chlapcov a trénera.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

01 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 02 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 03 - Modified: 2024-04-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Počul si už o rímskej bráne do pekla? Tajomná jaskyňa zabíjala zvieratá v momente, čo do nej vkročili 04 - Modified: 2024-02-07 09:29:48 - Feat.: - Title: Tajomné relikvie a rituály. V tejto krajine sú stále prístupné obetné jaskyne strachu, ktoré majú ústiť priamo do pekla 05 - Modified: 2023-12-26 09:04:45 - Feat.: - Title: Z Demänovskej ľadovej jaskyne mizne ľad. Kvôli klimatickej zmene takmer úplne prišla o svoju unikátnu výzdobu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:07