TASR
StoryEditor

USA obvinili 12 ruských agentov z hackerského útoku pred prezidentskými voľbami

13.07.2018, 19:46
Autor:
ČTKČTK
Všetci obvinení sú príslušníci ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Spojené štáty dnes obvinili 12 príslušníkov ruských tajných služieb z hackerského útoku na počítače Demokratickej strany pred prezidentskými voľbami v USA v roku 2016.

Obvinenia oznámil podľa agentúry AP prvý námestník amerického ministra spravodlivosti Rod Rosenstein na základe výsledkov vyšetrovania tímu zvláštneho vyšetrovateľa FBI Roberta Muellera, ktorý sa okolnosťami údajného ruského zasahovania do volieb dlhodobo zaoberá.

Všetci obvinení sú príslušníci ruskej vojenskej rozviedky GRU, ktorí sa podľa Američanov dopustili útokov na počítače kancelárií Demokratickej strany, vrátane pracovnej skupiny riadiacej predvolebnú kampaň demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej. Obvinení sú aj z toho, že potom zverejnili na internete ukradnuté e-maily niekoľko mesiacov pred voľbami.

Demokrati už dlhodobo vinia GRU z útokov na svoje počítače s cieľom poškodiť Clintonovú a ovplyvniť voľby v prospech Donalda Trumpa, ktorý ich nakoniec vyhral.

"Internet umožňuje zahraničným nepriateľom napadnúť Američanov novými a nečakanými spôsobmi," povedal dnes Rosenstein s tým, že slobodné a spravodlivé voľby sú tvrdo vybojovaný výdobytok demokracie. Vždy sa podľa neho nájdu nepriatelia, ktorí budú usilovať o to, aby sa v USA vyostrovali vnútorné rozpory, a snažiť sa Američanov rozdeľovať a nakoniec si ich podmaniť.

Muellerov tím doteraz obvinil už 20 ľudí a tri spoločnosti z podielu na kontroverzných aktivitách. Sú medzi nimi štyria bývalí členovia tímu vedúceho predvolebnej Trumpovej kampane, poradcovia z Bieleho domu a 13 Rusov obvinených z účasti na skrytej, ale intenzívnej dezinformačnej kampani v sociálnych médiách.

Rosenstein zároveň povedal, že v obvineniach nie je nič o tom, že nejaký zločin v tejto súvislosti spáchal americký občan alebo že hackerské útoky "ovplyvnil sčítanie volebných hlasov či zmenil výsledok volieb".

Rosenstein o obvinenia už informoval Donalda Trumpa, ktorý je teraz na návšteve v Británii a ktorý sa má v pondelok v Helsinkách stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

01 - Modified: 2023-09-27 05:46:26 - Feat.: - Title: Clintonová odkázala Putinovi, že za rozšírenie NATO si môže on sám 02 - Modified: 2023-06-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Donald Trump je Hillary Clinton. Vývojár potvrdil, že robota v Disneylande po voľbách len narýchlo prerobili 03 - Modified: 2023-01-20 11:02:55 - Feat.: - Title: Snaha žalovať Clintonovú ho vyjde draho. Trump musí zaplatiť miliónový trest 04 - Modified: 2022-04-21 11:10:45 - Feat.: - Title: Keď výraz hovorí za všetko. Trump radil Zelenskému, aby spolupracoval s Putinom 05 - Modified: 2022-02-22 08:05:06 - Feat.: - Title: V americkej verzii App Store je dostupná aplikácia k novej Trumpovej sociálnej sieti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:37