StoryEditor

Prvá globálna dohoda o migrácii je na svete. Schválili ju štáty OSN

14.07.2018, 07:17
Autor:
ČTKČTK
Globálny pakt pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu má za cieľ riešiť, prečo ľudia migrujú, ako ich chrániť, ako ich v nových krajinách integrovať, ako umožniť ich návrat domov a ďalšie otázky.

Viac ako 190 krajín sveta schválilo v piatok podobu globálneho paktu o migrácii. Cieľom tejto nezáväznej dohody, ktorá bude oficiálne prijatá na ministerskej schôdzke tento rok v decembri v marockom Marakéši, je podpora bezpečnej, riadenej a legálnej migrácie a zníženie počtu prípadov pašovania ľudí a obchodovania s ľuďmi.

Z rokovania o globálnom pakte o migrácii sa v minulom roku stiahli Spojené štáty, pretože podľa nich je pakt nezlučiteľný s migračnou politikou Washingtonu. Okrem nich odsúhlasilo konečnú podobu všetkých 192 členských krajín OSN.

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres, predseda Valného zhromaždenia OSN Miroslav Lajčák a rad ďalších predstaviteľov vyzdvihli dohodnutie prvej globálnej dohody, ktorá rieši migračné problematiku. "Migrácia je fakt. Existuje po stáročia. A ďalšie stáročia existovať bude," vyhlásil Lajčák. "Nikdy sme ale nemali nástroj, ktorý by nám pomáhal tento proces riadiť," dodal.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó však po piatkovej dohode povedal diplomatom, že maďarská vláda nesúhlasí s kľúčovými bodmi paktu a bude diskutovať o "možnosti odstúpenia od dohody".

Dokument definuje migráciu ako základné ľudské právo a tým podľa ministra ľahkomyseľne migráciu propaguje.

Podľa OSN je vo svete asi 250 miliónov migrantov, čo predstavuje 3,4 percenta svetovej populácie. Rokovania o globálnej dohode začala v dôsledku migračnej krízy v Európe v roku 2015, ktorá bola najväčšou utečeneckou krízou od druhej svetovej vojny. Prílev migrantov vyvolal v Európe strach z cudzincov a nacionalistické nálady.

Globálny pakt pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu má za cieľ riešiť, prečo ľudia migrujú, ako ich chrániť, ako ich v nových krajinách integrovať, ako umožniť ich návrat domov a ďalšie otázky.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici 03 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 04 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:30