MAFRA/Petr Topič
StoryEditor

Na stavbe v centre Prahy sa zrútila časť budovy, zavalila najmenej štyroch ľudí

17.07.2018, 11:56
Autor:
rsrrsr
V centre Prahy sa prepadlo poschodie s rozmermi približne päťkrát desať metrov.

V Prahe 1 sa pred poludním prepadlo poschodie na stavbe. Podľa prvých informácií trosky zavalili najmenej štyroch ľudí. Na mieste zasahujú hasiči i záchranka. Z trosiek boli zatiaľ vytiahnutí traja robotníci. Záchranári aktivovali aj takzvaný traumatologický plán.

Udalosť sa stala v ulici Mikulandská okolo pol jedenástej dopoludnia pri rekonštrukcii domu.

"Štyroch zavalených ľudí momentálne vyslobodzujú hasiči. Na mieste zasahujú štyri posádky RZP, dve lekárske posádky a inšpektor," uviedla hovorkyňa záchranárov Jana Poštová.

Hasičom sa podarilo zachrániť troch zo zavalených, ktorých odovzdali záchranke. Dvaja utrpeli stredne závažné poranenia, jeden je vo veľmi vážnom zdravotnom stave a je v umelom spánku.

V sutinách sa podľa polície môže nachádzať viac ľudí, než bolo pôvodne oznámené. S ich nájdením pomáha policajný pes.

"Ďalšie miesta, kde by sa mohli nachádzať ďalšie osoby, označil pes mestskej polície," povedal hovorca polície Jan Rybanský.

Pri záchrane hasiči používajú sací bager na sutiny. Prepadlo sa poschodie s rozmermi 5x10 metrov. Hasiči postavili aj provizórnu ochranu, aby sa dom znovu nezosunul.

Záchranári aktivovali traumatologický plán a na miesto prišlo aj špeciálne vozidlo Atego.

Policajní vyšetrovatelia už zisťujú príčiny zrútenia stropu.

"Boli zahájené úkony trestného konania pre podozrenie zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti," potvrdil hovorca polície Jan Rybanský.

V budove, v ktorej sa zrútilo poschodie, bývala základná škola. Po prestavbe, ktorú má na starosti Metrostav,
sa má objekt zmeniť na technologické a dielenské zázemie pre študentov Vysokej školy umeleckopriemyselnej (UMPRUM).

"Podľa našich informácií neboli žiadne predpisy týkajúce sa bezpečnosti práce porušené a príčinu zrútenia nemožno predvídať. Pád stropu bude riadne prešetrený," napísal pre iDNES.cz v sms správe hovorca Metrostavu Martin Patřičný.

01 - Modified: 2024-03-31 14:22:41 - Feat.: - Title: Ukrajinská tajná služba SBU pomohla odhaliť proruskú vplyvovú sieť v Prahe, zameriava sa na europoslancov 02 - Modified: 2024-03-28 14:43:35 - Feat.: - Title: Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy 03 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 04 - Modified: 2024-03-23 19:05:44 - Feat.: - Title: Protestujúci v Prahe žiadali demisiu českej vlády, objavili sa aj slovenské vlajky 05 - Modified: 2024-03-15 12:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Brutálny útok v Prahe: Opitý policajt v uniforme napadol len 19-ročné dievča, predtým zaútočil aj na ďalšie dievčatá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:57