Donald Trump, Vladimir Vladimirovič PutinReuters
StoryEditor

Trump: Stretnutie s Putinom bolo ešte lepšie ako summit NATO

17.07.2018, 18:03
Autor:
ČTKČTK
Trumpa za jeho vystúpenie na tlačovej konferencii s Putinom kritizovali nielen demokrati, ale aj vlastní republikáni.

Stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bolo ešte lepšie ako summit NATO, ktorý bol tiež skvelý, tweetoval dnes šéf Bieleho domu Donald Trump.

Bohužiaľ tlač takto neinformovala a médiá opäť šíria falošné správy, dodala hlava USA. Trump je kritizovaný, že sa na pondelkovom summite v Helsinkách nedokázal ruskému vodcovi postaviť pokiaľ ide o ruskú úlohu v amerických prezidentských voľbách v roku 2016.

Trumpa za jeho vystúpenie na tlačovej konferencii s Putinom kritizovali nielen demokrati, ale aj vlastní republikáni. Americký prezident povedal, že Moskva k ovplyvňovaniu volieb dôvod nemala a jeho ruský náprotivok možnosť akéhokoľvek takéhoto zasahovania poprel.

Šéf amerických tajných služieb (DNI) Dan Coats vzápätí vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že rozviedky na svojich zisteniach o ruskom ovplyvňovanie volieb trvajú.

Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan už v pondelok uviedol, že nie je pochýb o tom, že Moskva do volieb zasahovala, a že Trump musí uznať, že Rusko nie je priateľom Ameriky.

Dnes podľa agentúry Reuters na tlačovej konferencii Ryan zdôraznil, že Spojené štáty stoja za svojimi spojencami zo Severoatlantickej aliancie, a dodal, že je ochotný zvážiť ďalšie sankcie voči Rusku.

Trump dnes na twitteri tiež napísal, že jedine vďaka nemu je teraz aliancia lepšie financovaná. "NATO bolo slabé, ale teraz je zase silné (zlé pre Rusko). Médiá píšu len o tom, že som bol na lídrov (ostatných členských krajín) hrubý, ale nikdy nespomenú peniaze," dodal Trump.

Členské krajiny podľa neho "zaplatili o 33 miliárd dolárov viac a ďalšie stovky miliárd dolárov zaplatia v budúcnosti".

Summit NATO sa konal v Bruseli minulý týždeň. Trump na ňom opäť kritizoval štáty, ktoré vydávajú menej ako dve percentá HDP na zbrojenie.

Všetci členovia aliancie ale zopakovali, že tento záväzok splnia do roku 2024, ako sa v roku 2014 dohodli. Nejde však o príspevok do spoločnej aliančné pokladnice, ale o obranný rozpočet členských štátov bloku.

01 - Modified: 2022-04-21 11:10:45 - Feat.: - Title: Keď výraz hovorí za všetko. Trump radil Zelenskému, aby spolupracoval s Putinom 02 - Modified: 2022-02-22 08:05:06 - Feat.: - Title: V americkej verzii App Store je dostupná aplikácia k novej Trumpovej sociálnej sieti 03 - Modified: 2022-02-11 11:59:41 - Feat.: - Title: Ako ponížiť Bidena: Republikáni vyžadujú lekárske potvrdenie, že nie je dementný 04 - Modified: 2022-02-06 22:09:34 - Feat.: - Title: Situácia v Ottawe sa vymyká kontrole. Starosta mesta pre protesty vyhlásil núdzový stav 05 - Modified: 2022-01-21 20:16:49 - Feat.: - Title: Sobáš iba z rozumu. Čo znamená partnerstvo Číny a Iránu pre Západ?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:44