Reuters
StoryEditor

Kim pri inšpekcii kritizoval špinu a lajdáctvo, médiá to nezatajili

18.07.2018, 11:05
Autor:
ČTKČTK
V minulosti sa preberanie nedostatkov do médií nedostávalo, vo väčšine prípadov o KĽDR informovali ako o dokonalej krajine.

Severokórejský vodca Kim Čong-un pri svojej inšpekčnej návšteve na severe krajiny ostro kritizoval meškanie stavieb a špinu v niektorých prevádzkach. Ako upozornil spravodajský web BBC, domáci denník Rodong sinmun prekvapivo venoval Kimovej kritike deväť strán. V minulosti sa preberanie nedostatkov do novín nedostalo.

Kim onemel úžasom

Tentoraz však severokórejské médiá nezatajili, že vodca "onemel úžasom" pri zistení, že elektráreň Orangčchon, s ktorej výstavbou sa začalo pred 17 rokmi, je dokončená len na 70 percent. V hoteli v meste Jompunčin zase konštatoval s nevôľou, že po šiestich rokoch budovania stavba stále nemá omietky.

V letovisku Onpcho ho novinári zachytili, ako ukazuje na vane, ktoré boli podľa jeho slov "špinavšie než kade na ryby". A po prehliadke továrne, v ktorej sa vyrábajú vrecia, vyhlásil, že provinčný stranícky výbor pracuje "veľmi neporiadne".

Kim sa vydal na inšpekciu do provincie Hamgjong, ktorá leží pri hranici s Čínou. Analytik Fyodor Tertitskiy z amerického portálu NK News povedal, že "bežne sa podobné výroky nepreberajú v tlači, vo väčšine prípadov noviny o KĽDR informujú ako o dokonalej krajine".

Kritizovaní občania neunikli ani televízii, ktorá hlavné večerné správy predĺžila o 20 minút, aby mohla odovzdať podrobnú informáciu o Kimovej ceste a jeho nespokojnosti. Pri čítaní výstupov agentúry KCNA sa striedalo niekoľko moderátorov vrátane Ri Čchon-hi, ktorej sú zverované najvýznamnejšie udalosti ako napríklad ohlasovanie raketových testov.

Nepreukazujú revolučného ducha

Od roku 2014, kedy boli za zlú prácu verejne pranierovaní pracovníci meteorologického spravodajstva, je to druhýkrát, čo v severokórejskej televízii znelo tvrdenie, že predstavitelia v danej časti štátu nepreukazujú "revolučného ducha".

Keď Kim Čong-un pred siedmimi rokmi nastupoval do úradu, sľúbil občanom zlepšenie životnej úrovne, ekonomické reformy a tiež rozvoj jadrového programu. Podľa BBC sa zrejme teraz, keď úlohu v nukleárnom sektore ohlásil za splnenú, snaží Kim ukázať, že záväzok plní aj v oblasti hospodárstva. Vinu za meškajúce a nekvalitné projekty v Hamgjongu previedol na miestnych predstaviteľov a dištancoval od nich vedenie štátu.

Hoci KĽDR od júnového singapurského summitu Kima a amerického prezidenta Donalda Trumpa nijako nepokročila smerom k denuklearizácii, zverejnenie výsledkov Kimovej inšpekcia má podľa BBC zrejme dať najavo, že sa vodca sústreďuje na domácu ekonomiku, teda nie na jadrové zbrojenie.

Pozrite si v HNtelevízii rozhovor o KĽDR s cestovateľom Martinom Navrátilom:

01 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 02 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 03 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 04 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 05 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:47