PRÍPAD SKRIPAĽTASR
StoryEditor

Britská polícia pozná páchateľov útoku na Skripaľa. Sú to Rusi

19.07.2018, 07:13
Autor:
ČTKČTK
Vyšetrovatelia sú si istí, že páchateľmi sú Rusi.

Britská polícia identifikovala osoby zodpovedné za útok na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru jedom novičok. Oznámili to dnes britské médiá, ktoré sa odvolávajú na informácie vyšetrovateľov. Podľa britskej agentúry Press Association (PA) sú si istí, že páchateľmi sú Rusi. Žiadne mená médiá neuvádzajú.

Vyšetrovatelia podľa PA identifikovali páchateľov útoku prostredníctvom záznamov z videokamier a kontrolou zoznamu ľudí, ktorí v kritickom období prišli do Spojeného kráľovstva. "Sú si istí, že sú to Rusi," napísala agentúra.

Nervovo paralytickou látkou typu novičok, ktorá sa v 70. a 80. rokoch vyrábala v bývalom Sovietskom zväze, boli Skripaľovci otrávení pred štyrmi mesiacmi v juhoanglickom Salisbury.

Moskva zodpovednosť odmietla a incident vyvolal diplomatickú roztržku. Začiatkom júla sa do kontaktu s jedom dostali neďaleko Salisbury Briti Dawn Sturgessová a Charlie Rowley. Žena pred desiatimi dňami zomrela, jej partner v nemocnici bojuje o život.

Informácie o zodpovednosti ruských agentov za pokus o otravu Skripaľových sa objavovali už skôr, žiadne mená ale doteraz nepadli. Špekulovalo sa o tom, že Rusi prileteli do Británie krátko pred útokom a bezprostredne po ňom krajinu opustili. Išlo údajne o dve osoby.

Dnešné informácie PA, ktorá sa opiera o vyjadrenie zdrojov bezprostredne spojených s pátraním, väčšie podrobnosti neobsahuje. Uvádza sa v nej, že podľa vyšetrovateľov útok podniklo "niekoľko Rusov".

Rusko podiel na útoku energicky popiera. Kremeľský vodca Vladimír Putin po pondelkovom summite s prezidentom USA Donaldom Trumpom v Helsinkách novinárom povedal, že britské obvinenia sú nepodložené.

"Nikto nepredložil žiadne dôkazy. Je to rovnaké, ako obvinenia, že sa Rusko zasahovalo do amerických volieb," povedal Putin v rozhovore pre americkú televíziu.

01 - Modified: 2019-08-15 18:52:06 - Feat.: - Title: Do styku s novičkom prišli pri otrave Skripaľovcov až dvaja policati 02 - Modified: 2019-05-23 15:55:57 - Feat.: - Title: Ruský denník zverejnil záznam údajného telefonátu bývalého agenta Skripaľa 03 - Modified: 2019-01-25 18:37:47 - Feat.: - Title: Naši v Salisbury. Rusi predávajú stolnú hru o otrave Skripaľovcov 04 - Modified: 2018-10-25 09:17:07 - Feat.: - Title: Prečo sa rubeľ prudko prepadol a vzápätí posilnil? 05 - Modified: 2018-09-13 14:19:56 - Feat.: - Title: Rusi podozriví z otravy Skripaľa prehovorili. Tvrdia, že do Salisbury prišli len ako turisti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:51