StoryEditor

Chávez sľubuje lepší svet

04.12.2006, 23:00
Lepší svet a expanzia revolúcie - s klasicky odvážnou rétorikou začal staronový venezuelský prezident ďalšie šesťročné obdobie vo svojom úrade. Svoj volebný úspech a eufóriu jeho voličov prikorenil protiamerickými výrokmi.

Lepší svet a expanzia revolúcie - s klasicky odvážnou rétorikou začal staronový venezuelský prezident ďalšie šesťročné obdobie vo svojom úrade. Po sčítaní väčšiny hlasov, charizmatického vodcu volilo až 61 Venezuelčanov. Najsilnejší opozičný kandidát Manuel Rosales po zverejnení prvých výsledkov uznal svoju porážku, zatiaľ čo najväčší favorit volieb nečakal a za víťaza volieb sa vyhlásil ešte pred uzavretím volebných miestností. Svoj volebný úspech a eufóriu jeho voličov prikorenil protiamerickými výrokmi. "Je to ďalšia porážka diabla, ktorý chce vládnuť svetu," povedal Chávez na adresu amerického prezidenta Georgea W. Busha.
Muž s červenou baretkou
Ľavicový samovládca, ktorý niekoľkokrát zmenil ústavu, aby posilnil svoje právomoci, si získal hlasy najchudobnejších z krajiny. Za svoju štedrú politiku a sociálne programy (bezplatné zdravotníctvo a školstvo), ktorými oslovil najnižšie vrstvy, Chávez vďačí čiernemu zlatu - rope. Jeho odporcovia mu vyčítajú krátkozrakosť tejto politiky, popri ktorej sa zabúda na potrebu investícií do ropného priemyslu. Od svojho prvého nástupu do funkcie v roku 1998, keď si získal sympatie vďaka programu "kapitalizmu s ľudskou tvárou", sa postupne od tejto vízie vzďaľoval.
V krajine i vo svete Cháveza milujú aj nenávidia. Pre niektorých je spasiteľ, pre iných samoľúby provokatér. V domovine mu vyčítajú, že nedokátal zmirniť obrovskú priepasť medzi chudobnými a bohatými Venezualčanmi.
Od svojho "učiteľa", kubánskeho vodcu Fidela Castra, sa všeličomu podučil. Chávez sa prezentuje 40 hodín týždenne v televízii. S divákmi sa delí o svoje názory na hospodárstvo, kultúru, šport či počasie.
Červený a červenší
Latinskoamerický región v súčasnosti žiari rôznymi odtieňmi červenej. Víťazstvo Cháveza vo Venezuele pridalo do oblasti jej silnejší tón. V stopách extrémneho ľavičia chce kráčať aj Bolívia a Kuba. Bolívíjský prezident Evo Morales sa netají obdivom k svojim kolegom z Kuby a Venezuely. Argentína, Brazília, Ekvádor, Čile či Panama a dvojičky Paraguaj a Uruguaj postupne začala ovládať umiernenejšia ľavica.
Chávez v deň volieb sľuboval voličom, že politický, sociálny a ekonomický systém novej Venezuely bude stát na rovnosti a dodal, že "Venezuela je červená, veľmi červená."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:05