Reuters
StoryEditor

V okolí Atén vypukli mohutné požiare. Evakuovali stovky ľudí

23.07.2018, 21:20
Autor:
ČTKČTK
V blízkosti gréckej metropoly sa nachádzajú tri mohutné požiare. Celkovo v Grécku horí na siedmich miestach.

V okolí Atén dnes vypukli tri veľké lesné požiare, ktoré si vynútili evakuáciu stoviek ľudí a ktoré sa hasičom zatiaľ nepodarilo dostať pod kontrolu. Dva z nich majú už na svedomí desiatky zničených domov.

Žiadne obete hlásené nie sú, šesť ľudí ale bolo hospitalizovaných s popáleninami. Grécke úrady vyhlásili západne a severovýchodne od Atén núdzový stav.

S ohnivým živlom zápasí okolo 300 hasičov, informovali grécka médiá. Grécky premiér Alexis Tsipras, ktorý predčasne ukončil návštevu v Bosne a vracia sa do vlasti, označil situáciu zo veľmi vážnu. Grécka civilná obrana oznámila, že požiada o pomoc Európsku úniu.

Požiarnikom podporovaným desiatkami hasičských áut aj cisternovými lietadlami a vrtuľníkmi, sa zatiaľ nedarí žiadny z ohnivých frontov dostať pod kontrolu.

Zavreli Akropolu

Bráni im v tom silný vietor, ktorý v nárazoch dosahuje viac ako 60 kilometrov za hodinu, a vysoké teploty okolo 40 stupňov Celzia. Až v noci by sa prúdenie vzduchu mohlo upokojiť.

Najhoršia je situácia v hornatej oblasti približne 50 kilometrov západne od Atén, kde požiar donútil stovky miestnych obyvateľov opustiť svoje domovy, najmä letné sídla. Dym z neho zakryl dopoludnia oblohu až nad aténskou Akropolou, ktorá bola na niekoľko hodín uzavretá turistom.

Ohnisko na severe

Na hasení požiaru, ktorý vypukol v noci na dnes severne od mesta Kineta, bolo v priebehu dňa nasadených 225 hasičov, 64 hasičských vozov, päť protipožiarnych lietadiel a sedem helikoptér.

Záznam gréckej televízie Skai ukazuje oblaky dymu, horiace záhrady pri domoch a obyvateľov, ktorí z miesta odchádzajú vo vozidlách a na mopedoch. Nedýchateľný hustý dym viedol tiež k uzavretiu diaľnice spájajúcej Atény s Korinth, čo spôsobilo v oblasti dopravnej zápchy.

"Vznikli škody, zhoreli domy a autá," povedal v televízii Skai Grigoris Stamulis, starosta mesta Megara, ktoré leží vedľa Kinety. Tsipras vyjadril znepokojenie nad tým, že sa požiare rozšírili v jedinom dni.

Námestník ministra vnútra Nikos Toskas predtým vyslovil podozrenie, že mohli byť založené úmyselne. Podľa gréckych médií polícia zadržala najmenej jedného človeka pre podozrenie z podpaľačstva.

"Čelíme extrémnej situácii," vyhlásil v štátnej televízii ERT hovorca aténskych hasičov Achilleas Tzuvaras. "Nastanú škody, ale musíme hlavne zabrániť obetiam na životoch," dodal.

Požiar na severovýchode

Popoludní vypukol požiar tiež na svahoch pohoria Pendeli severovýchodne od Atén, kde bolo nasadených v úvode 50 hasičov s 20 protipožiarnymi vozidlami. Plamene sa snažila uhasiť tiež tri cisternové lietadlá a jeden vrtuľník.

Oheň sa však už dostal do obytnej zástavby a spálil rady domov. Odtiaľ sú prihlásení zranení s popáleninami. V Aténach boli uvedené do pohotovosti tri nemocnice pre príjem prípadných ďalších popálených ľudí.

Ľudia uviazli na plážach

Stovky ľudí v oblasti medzi mestom Nea Makri a prístavom Rafina na východnom pobreží Atiky, kde bola kvôli postupujúcemu požiaru prerušená cestná prevádzka, uviazli na tamojších plážach. Grécke vojenské lode vybavené lekárskym personálom začali ich evakuáciu po mori.

V neďalekej prímorskej obci Neos Vutzas začala evakuácia turistických kempov. Večer vypukol ďalší požiar severne od Atén pri letovisku Kalamos, kde sa tiež zdržiava aj mnoho zahraničných turistov.

Na celom území Grécka je v súčasnosti aktívnych sedem veľkých požiarov. Proti živlu pri meste Chania na Kréte bojovalo popoludnie 30 hasičov s 14 cisternovými vozidlami.

Posledný požiar vypukol podľa gréckeho protipožiarneho zboru na severovýchode krajiny pri hraniciach s Tureckom, kde sa do jeho hasenia pustilo 50 požiarnikov so 16 vozidlami.

Lesné požiare sú v Grécku počas suchých a horúcich rokov bežné. Doteraz najhorší požiar si v roku 2007 vyžiadal na juhu Grécka viac ako 60 obetí.

01 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse 02 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 03 - Modified: 2024-04-24 12:56:02 - Feat.: - Title: Grécky poslanec mal udrieť svojho kolegu, bol suspendovaný. Predseda parlamentu chce podať trestné oznámenie 04 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená 05 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 02:44