StoryEditor

Rozsiahle požiare v Grécku si vyžiadali viac ako 70 obetí. Ľudia pred plameňmi utekali do mora

24.07.2018, 07:13
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
V okolí Atén vypukli v pondelok veľké požiare, pri ktorých zomrelo najmenej 74 ľudí.

Na 74 sa zvýšil v utorok počet obetí mohutných lesných požiarov v okolí gréckej metropoly Atény. S odvolaním sa na miestnych hasičov o tom informovala agentúra AP. Medzi desiatkami obetí požiarov v Grécku sú aj matka so synom z Poľska.

"Počet (obetí) stúpa," povedal Burnus. "Už presiahol 60 osôb," hovoril popoludní starosta mesta Rafina Evangelos Burnus. V meste Mati, obľúbenom letovisku Grékov, ktoré s Rafínou susedí, bol nájdený najväčší počet obetí. "Mati už neexistuje," konštatoval Burnus. Uviedol, že oheň tam zničil "viac ako tisíc domov a 300 vozidiel".

Grécky premiér Alexis Tsipras vyhlásil trojdňový štátny smútok. 

Hovorkyňa hasičov Stavrula Malliriová uviedla, že 164 dospelých a 23 detí hospitalizovali so zraneniami. Jedenásť dospelých je vo vážnom stave. Podľa agentúry DPA sú stále nezvestné desiatky ľudí.

Hovorkyňa dodala, že v dôsledku silného vetra sa plamene rýchlo rozšírili do obývaných oblastí a znemožnili ľuďom, aby unikli zo svojich domov alebo áut. Grécko požiadalo o pomoc Európsku úniu. Malliriová uviedla, že z Cypru priletí vojenské dopravné lietadlo so 60 hasičmi a dve hasičské lietadlá očakávajú zo Španielska.

Väčšinu ohnísk sa podarilo dostať pod kontrolu

Požiare pri Aténach sa šírili vysokou rýchlosťou a miestnych obyvateľov i turistov tak zastihli nepripravených. Podľa údajov verejnoprávnej televíznej stanice ERT zachránili posádky rôznych plavidiel viac ako 700 ľudí z pláží a skalnatých výbežkov na pobreží, kam utiekli pred plameňmi.

Veľké požiare zasiahli západnú aj východnú časť aténskej aglomerácie, kde úrady vyhlásili stav ohrozenia. Situácia si vyžiadala masové evakuácie a uzavretie diaľnic spájajúcich Peloponézsky polostrov so strednou časťou Grécka.

Väčšinu ohnísk sa počas noci podarilo hasičom dostať pod kontrolu po tom, ako ustal silný vietor, ktorý napomáhal k šíreniu požiarov. Grécko predtým požiadalo o pomoc pri hasení aj partnerov v Európskej únii.

Slováci sú v poriadku

V Grécku sa podľa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR aktuálne môže nachádzať viac ako 300 občanov Slovenskej republiky.

"Nemáme informáciu, že by niektorý z nich bol v priamom ohrození života alebo bol zranený v dôsledku požiarov. V noci naše veľvyslanectvo kontaktovali niekoľkí naši turisti, ktorí museli opustiť svoje apartmány kvôli požiarom, prišli o doklady, samozrejme, poskytli sme im potrebnú asistenciu," uviedol pre TASR riaditeľ tlačového odboru MZVaEZ Igor Skoček.

Grécko zasiahli rozsiahle požiare 11:24 Podporu Grécku vyjadrujú aj politici "Európa stojí v týchto ťažkých časoch pri Grécku," hovorí predseda Európskej rady Donald Tusk.

10:51 10:21 Hasiči hľadajú nezvestné osoby pri obci Mati, ktorá bola najviac zasiahnutá požiarmi.
Zdroj: Reuters
10:15 Úrady zatiaľ potvrdili 49 mŕtvych Grécke úrady potvrdili, že pri požiaroch zomrelo najmenej 49 ľudí. Hovorkyňa hasičov Stavrula Malliriová uviedla, že 156 dospelých a 16 detí hospitalizovali so zraneniami. Jedenásť dospelých je vo vážnom stave. 10:07 Piaty najtragickejší požiar za 20 rokov Požiar v Grécku je zatiaľ piatym najtragickejším za posledných 20 rokov.  Najhorší požiar zasiahol v roku 2009 Austráliu. Počet obetí sa tam vyšplhal na 173. Plamene zničili cez 1800 domov a okolo 390 000 hektárov krajiny. Asi 7500 ľudí prišlo o svoje domovy, niekoľko miest vtedy plamene vymazali z mapy. 09:33 Podľa gréckeho premiéra mohlo ísť o úmysel Grécky premiér Alexis Tsipras vyjadril podozrenie, že požiare niekto založil úmyselne. Do Atén povolal hasičov z iných gréckych regiónov, ktorým bude pri hasiacich prácach asistovať aj armáda. Grécko zároveň o pomoc požiadalo aj ďalšie krajiny EÚ. 09:29 Stúpajúci oranžový dym z lesného požiaru nad Akropolou v centre Atén.
Zdroj: TASR/AP
09:21 Na viacerých miestach už dostali hasiči oheň pod kontrolu V Grécku v súčasnosti panujú teploty okolo 40 stupňov Celzia. V postihnutej oblasti navyše fúkal silný vietor, ktorý sa však cez noc upokojil. Oheň sa tak na mnohých miestach podarilo dostať pod kontrolu. 09:18 Hasiči bojujú s požiarmi už od pondelka Najväčší počet mŕtvych záchranári našli v obci Mati východne od Atén a pri meste Rafina. Hasiči s rozsiahlymi požiarmi bojujú už od pondelka. 09:16 Počet obetí podľa agentúry DPA na základe správ z miest, ktoré oheň postihol, ešte porastie. Či sú medzi obeťami aj turisti, zatiaľ nie je jasné. 09:09 Požiare si vyžiadali už 50 obetí Najmenej 50 mŕtvych a viac než 150 zranených evidujú v Grécku v súvislosti s rozsiahlymi požiarmi porastov, ktoré vypukli v okolí hlavného mesta.

01 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse 03 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 04 - Modified: 2024-04-24 12:56:02 - Feat.: - Title: Grécky poslanec mal udrieť svojho kolegu, bol suspendovaný. Predseda parlamentu chce podať trestné oznámenie 05 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:35