Reuters
StoryEditor

Trump: Rusko bude tvrdo bojovať za to, aby vo voľbách pretlačili demokratov

24.07.2018, 18:39
Autor:
ČTKČTK
Voľby do Snemovne reprezentantov a do tretiny Senátu sú naplánované na november.

Americký prezident Donald Trump je veľmi znepokojený, že Rusko sa bude všemožne snažiť o ovplyvnenie novembrových parlamentných volieb v USA. Napísal to dnes na twitteri. Prezident sa obáva, že Moskva bude pretláčať demokratov.

"Som veľmi znepokojený, že Rusko bude veľmi tvrdo bojovať za to, aby malo vplyv na nadchádzajúce voľby. Vzhľadom na skutočnosť, že žiadny prezident nebol voči Rusku tvrdší ako ja, budú veľmi tvrdo pretláčať demokratov. Rozhodne nechcú Trumpa!" píše sa v Trumpovom tweete.

Referendum o Trumpovi

Voľby do Snemovne reprezentantov a do tretiny Senátu sú naplánované na november. Rad komentátorov ich označuje za referendum o Trumpovi a jeho politike, ktorá Ameriku rozdeľuje.

Demokrati dúfajú, že sa im vo voľbách podarí ovládnuť obe komory parlamentu, kde majú doteraz väčšinu republikáni.

Debaty o údajnom vplyvu Ruska na americké volebné procesy ovládajú už dlhé mesiace americkú politiku a zosilneli po rusko-americkom samite z minulého týždňa.

Trump o zasahovaní Ruska do amerických volieb:

Prezident na ňom de facto podporil "veľmi mocné" argumenty ruského vodcu Vladimira Putina, že Rusko sa do amerických prezidentských volieb v roku 2016 nevmiešavalo.

Trump spochybnil spravodajské služby

Trump tak spochybnil prakticky jednomyseľné tvrdenie všetkých amerických spravodajských služieb, ktoré Moskvu z pokusov ovplyvniť voľby obviňujú.

Kritiku svojich odporcov z radov bývalých pracovníkov bezpečnostných služieb odmietol s hrozbou, že im odoberie bezpečnostné previerky.

Hoci šéf Bieleho domu minulý týždeň vysvetľoval svoju prístupnosť ruským argumentom prerieknutiam, demokratickí, ale aj mnohí republikánski kongresmani Trumpa za jeho správanie na helsinskom samite ostro kritizovali. V nedeľu však prezident na twitteri debatu o zasahovanie Ruska do volieb označil za "veľký podvod".

01 - Modified: 2024-03-07 09:19:59 - Feat.: - Title: Súboj o Biely dom pokračuje. Joe Biden zvíťazil vo volebných zhromaždeniach na Havaji 02 - Modified: 2024-02-29 18:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova zdržiavacia taktika funguje. V Spojených štátoch špekulujú, či dá milosť sám sebe 03 - Modified: 2024-01-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Ameriku v roku 2024 čaká bitka o tvár aj dušu krajiny 04 - Modified: 2023-10-30 16:51:10 - Feat.: - Title: Príde Trump o možnosť kandidovať v prezidentských voľbách? Súd môže rozhodnúť o jeho vylúčení 05 - Modified: 2023-09-28 08:13:07 - Feat.: - Title: Biden aj Trump si v druhej televíznej debate odniesli kritiku od republikánskych kandidátov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:03