StoryEditor

Maďarskú vládu čakajú tvrdé reformy

25.04.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Maďarov čakajú po voľbách tvrdé ekonomické opatrenia. Myslí si to politológ László Öllös. Nová maďarská vláda bude musieť znížiť deficit štátneho rozpočtu. Nevyhnutné budú tiež reformy v zdravotníctve, štátnej správe, daňovom systéme a dokončenie reformy školstva. Öllös očakáva zložité koaličné rokovania medzi socialistami Ferenca Gyurcsánya a liberálmi zo Zväzu slobodných demokratov. Menší koaličný partner bude teraz žiadať dôležitejšie rezorty, ako mal doteraz.
Aká bude politická budúcnosť expremiéra Viktora Orbána, určia jeho kritici v strane Fidesz, ale aj popularita možného Orbánovho koaličného partnera -- Maďarského demokratického fóra (MDF). "Orbánova pozícia je značne oslabená, či sa udrží na čele strany bude krátkodobo závisieť od jeho kritikov v strane. V strednodobom horizonte dvoch -- troch rokov to môže závisieť aj od toho, do akej miery bude úspešné MDF. Ak bude rásť jeho popularita, pre veľkú časť strany Fidesz to bude jasný signál, že si musia zvoliť taký kurz, ktorý povedie k zmiereniu s Maďarským demokratickým fórom. Inak v ďalších voľbách nebudú mať šancu."
Öllös uviedol, že víťazstvo Gyurcsánya alebo Orbána nebude mať vplyv na maďarskú zahraničnú politiku, ani vzťahy so Slovenskom. "Obe krajiny sú v Európskej únii a únia je pevná entita," zdôraznil. V prípade maďarskej menšiny považuje politiku ľavice i pravice za podobnú, odlišný je spôsob komunikácie. To mal zrejme na mysli aj predseda SMK Béla Bugár, keď kritizoval Gyurcsányovu vládu, že rozhodovala o nich bez nich. "Orgán, v rámci ktorého sa stretli predstavitelia maďarských menšinových strán, s vládou nezasadal," podotkol Öllös.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 13:42