StoryEditor

Duma odsudzuje údajnú špionáž

25.01.2006, 23:00

Ruských poslancov znepokojuje, že zahraničné tajné služby majú vplyv na činnosť mimovládnych organizácií v Rusku. Poslanci dolnej komory ruského parlamentu, Štátnej dumy, tak reagovali na nedávny škandál okolo štyroch údajných britských špiónov. Tí mali podľa zistení ruskej tajnej služby FSB pri svojej spravodajskej práci využívať najmodernejšiu techniku, ale hlavne pomáhať niektorým ruským mimovládnym organizáciám pri získavaní britských grantov.

"Podobné udalosti podrývajú dôveru voči mimovládnym organizáciám ako všeobecne prijímanej súčasti občianskej spoločnosti," píše sa v dokumente, ktorý včera Štátna duma schválila drvivou väčšinou hlasov. V texte sa pripomína súčasný prípad so štvoricou údajných britských špiónov, prostredníctvom ktorých mala dostávať granty napríklad ruská Helsinská skupina a ďalšie organizácie kritizujúce súčasnú politiku Kremľa a nedostatočné dodržiavanie ľudských práv v krajine. Rozviedčikov pracujúcich pod diplomatickým krytím FSB odhalila a prípad zverejnila minulú nedeľu v štátnej televízii Rossija. Začiatkom tohto týždňa FSB ukázala nový údajný "špiónsky kameň", maskované elektronické zariadenie, pomocou ktorého vraj pracovníci britskej rozviedky udržiavali spojenie so svojimi agentmi.

Odmietla však uviesť, kedy a kde ho objavila. Stále nie je jasné, aké tajné informácie mohla štvorica zamestnancov britskej ambasády od svojich ruských agentov získavať. Zatiaľ zadržali údajne jedného ruského občana, ktorého totožnosť nie je známa. Ani jedného z Britov doteraz nevyhlásili za nežiaducu osobu.


Ruský prezident Vladimir Putin zatiaľ nerozhodol o vyhostení štyroch britských diplomatov a povedal, že počká, čo mu odporučí ministerstvo zahraničných vecí a tajné služby. Briti zatiaľ nechcú prípad komentovať.
Ruskí pozorovatelia však čoskoro očakávajú "recipročné" odhalenie ruských špiónov vo Veľkej Británii a ich vypovedanie z krajiny. Situáciou okolo údajnej britskej špionáže sa na budúci týždeň chce zaoberať aj horná komora ruského parlamentu, Rada federácie.
Agresívny prístup ruskej politickej scény voči mimovládnym organizáciám nie je nový. Vlani v máji hovoril šéf FSB Nikolaj Patrušev o zneužívaní týchto organizácií zahraničnými tajnými službami na politické ciele v Rusku. Podobne sa na jeseň vyjadril i Putin, ktorý podporil zákon sprísňujúci činnosť mimovládnych organizácií v Rusku so slovami, že treba zamedziť ich zneužívaniu z cudziny.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:25