MAFRA/Michal Sváček
StoryEditor

Obľúbený český komentátor čelí útokom kvôli kritike Ruska. Nemám problém to povedať, reaguje

27.07.2018, 10:15
Autor:
larlar
Jaromír Bosák uviedol, že aj napriek drvivej kritike svoj výrok neľutuje a stojí si za ním.

Česko síce svojich futbalistov na majstrovstvách sveta nemalo, napriek tomu sa v Česku po šampionáte stal najsledovanejšou osobou Jaromír Bosák. Komentátor Českej televízie totiž tesne po finále medzi Francúzskom a Chorvátskom povedal, že sa v Rusku šampionát aj napriek dobrej organizácii hrať nemal. A tým na svoju osobu strhol veľkú kritiku, najviac boli počuť podpredseda ČSSD Jaroslav Foldyna a hovorca prezidenta Zemana Jiří Ovčáček.

Päťdesiatdvaročný Bosák, ktorý v Rusku komentoval už na svojom siedmom svetovom šampionáte, v rozhovore pre Magazín DNES uviedol, že aj napriek drvivej kritike svoj výrok neľutuje a stojí si za ním.

"Vôbec som si to nepripravoval, povedal som to spontánne. Keď som to povedal, bolo už dávno po zápase. Medailový ceremoniál bol veľmi natiahnutý, takže bola možnosť na hodnotenie," uviedol komentátor, ktorý v Českej televízii pôsobí od roku 1992.

"Nemám nič proti Rusku a priori. Ale ak mám pocit, že by tam šampionát nemal byť, tak nemám problém to povedať," doplnil.

"Komentátor má vyjadriť názor"

Dôvodov, prečo Rusku nemalo byť organizovanie šampionátu pridelené, je podľa neho veľa.

"Od riadeného dopingu v ruskom športe, napriek pomerne jasne zdokumentovanému podplácaniu pri voľbe ruského usporiadateľstva. A dali by sa nájsť aj ďalšie problematické veci ako udalosti na Kryme a pád malajzijského lietadla."

Na kritiku Jaroslava Foldyna, že by nemal vôbec niečo také komentovať, Bosák odpovedal tradične po svojom.

"Komentátor má vyjadriť názor, nie je to len popis. Prečo by som nemal komentovať politiku? Politici by sa tiež nechodili ukazovať na zápasy, keď sa organizuje veľká akcia? Je to aj politická záležitosť. Veď sa musia nejako zháňať peniaze na stavbu hál, štadiónov či infraštruktúry," uviedol Bosák.

"Vložili do toho veľa peňazí, nasadenie ľudí bolo obrovské. Snažili sa Rusko ukázať lepšie, než ho zvyčajne vídame," pochválil organizáciu.

Aby nedopadli ako Juhoafrická republika

Zároveň však vyjadril obavu, aby Rusko nedopadlo ako Juhoafrická republika po šampionáte v roku 2010.

"Aj tam bolo všetko podplatené. A teraz? Na štadiónoch za desiatky miliárd sa nehrá. Kluby, ktoré by tam mohli byť, nemajú ani na prevádzku. Sú z toho ruiny. Za štyri roky v Katare to bude to isté," hnevá sa Bosák.

"V Južnej Afrike šampionát prebehol tiež skvele. Ľudia chodili po uliciach, zašli do krčmy, kam normálne jazdia autom. Zrazu si chválili, ako je to fantastické, že sa po pätnástich rokoch idú len tak prejsť s manželkou. Aj návštevníci hovorili: Počuli sme o tej krajine strašné veci, pritom je to skvelé, prídeme za rok aj s deťmi a bude to super. Ale nebolo."

"Keď zmizli bezpečnostné zložky z ulíc, tak Juhoafrická republika vyzerala zase rovnako ako predtým. Čo je príklad toho, že šampionát je nablýskaná akcia, pri ktorej tú krajinu vždycky doladíte," poukazuje Bosák, že šampionát v Rusku by sa mal hodnotiť s väčším odstupom.

V HNtelevízii si pozrite aj rozhovor s komentátorom RTVS Marcelom Merčiarokom z novembra 2017:

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:18