Donald Trump a Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Ruskí trollovia sa na Twitteri hrali na americké spravodajstvo. Mali pomôcť Trumpovi

28.07.2018, 16:19
Autor:
zufzuf
Na sociálnej sieti pôsobili od roku 2014 do leta 2016, kedy ich Twitter odhalil a zrušil.

Ruská Agentúra pre výskum internetu (IRA) založila skoro päťdesiat twitterových účtov, ktoré mali patriť neexistujúcim lokálnym novinám v USA.

Denníky s názvami ako El Paso Top News, Seattle Post alebo Chicago Daily News buď nikdy neexistovali, alebo zanikli už pred štyridsiatimi rokmi. Rusi ich pritom nikdy nevyužili k šíreniu dezinformácií. S odvolaním sa na Alianciu pre ochranu demokracie (ASD) to uviedlo americké rádio NPR.

Twitter ich odhalil

Američania viac než celonárodnému veria lokálnemu spravodajstvu - a ruské spravodajské služby to vedia. Tak rádio NPR vysvetľuje, prečo Rusi na Twitteri založili 48 účtov neexistujúcich denníkov, ktoré informovali o dianí v oblasti.

Začali s tým v čase ukrajinskej krízy na jar roku 2014, Twitter ich odhalil a zrušil v lete 2016. Za celú tú dobu nešírili ruské "lokálne americké noviny" žiadne falošné správy.

​Informovala o tom americká Aliancia pre ochranu demokracie (ASD): organizácia, ktorá sa podľa svojich slov snaží zabrániť ruským snahám podkopať demokraciu a demokratické inštitúcie, a ktorú riadia najmä bývalí poradcovia a úradníci republikánskych aj demokratických politikov.

Chceli získať dôveru

Podľa správy, ktorú na stránkach ASD zverejnili Bradley Hanlon a Grant Bennett, cieľom predstierania tvorcov lokálneho spravodajstvo bolo získať dôveru publika. "Je to efektívna cesta, ako ľudí manipulovať, pretože tomu, čo je lokálne, budú ľudia veriť, aj keď o tom nikdy predtým nepočuli," vysvetlil pre rádio NPR šéf Amerického tlačového inštitútu Tom Rosentiel.

"Keby (IRA) chcela spustiť operáciu zo siete toho, čo sa zdalo byť účtami lokálnych amerických novín, mohla by kedykoľvek významne ovplyvniť, o čom sa píše a hovorí," povedal rádiu NPR analytik sociálnych sietí ASD Bret Schafer.

Neexistujúce noviny

Získavať dôveru sa falošným novinovým účtom podľa dostupných informácií darilo. Ruská "Troll farma" z Petrohradu, ako sa ruské centrum pre ovplyvňovanie internetu prezýva, založila okrem iného účet s názvom Chicago Daily News.

Noviny tohto mena skutočne viac ako sto rokov existovali. Zanikli však už v roku 1978 - pred štyridsiatimi rokmi. Medzi májom 2014 a júlom 2016 sa tomuto twitterovému účtu podarilo získať vyše 19-tisíc sledujúcich, ktorí odoberali ich krátke správy. V rádovo rovnakých číslach sa pohybuje aj miera sledovanosti ostatných účtov.

Stratégia kamufláže

Aliancia pre ochranu demokracie zdôrazňuje to, že Rusko len čiastočne prenáša do zahraničia to, čo sa osvedčilo na domácej scéne.

"Stratégia zakamuflovať dezinformačné kanály za hodnoverné zdroje je ešte častejšia pri domácich snahách IRA," píšu autori v správe s poukazom na to, že ruská agentúra pre výskum internetu je pôvodne a najmä zameraná na ovplyvnenie ruského informačného priestoru.

Pomoc Trumpovi

Americké médiá predpokladajú, že účty lokálnych amerických médií mali za cieľ v určitú chvíľu udrieť v prospech Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách.

To sa ale nikdy nestalo - Twitter podvodné účty zaznamenal a spoločne s rádovo nízkymi tisíckami ďalších účtov rovnakého pôvodu ich zmazal niekoľko mesiacov pred voľbami.

To, že by Rusi zasahovali do amerických volieb poprel po nedávnom stretnutím s americkým prezidentom aj Vladimir Putin. Trump povedal, že nemá dôvod mu neveriť (z čoho bola kauza sama o sebe):

01 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 02 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 03 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 04 - Modified: 2024-04-23 15:47:09 - Feat.: - Title: Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident 05 - Modified: 2024-04-23 15:10:12 - Feat.: - Title: Rusko zamietlo odvolanie amerického novinára Gershkovicha proti predĺženiu väzby, je obvinený zo špionáže
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:12