StoryEditor

Bolo či nebolo? Trump nečakane otočil a poprel vlastné slová. Tvrdí, že sa len pomýlil

18.07.2018, 12:14
Autor:
klkl
Americký prezident dal pred Putinom najavo, že mu verí viac ako vlastným tajným službám. Neskôr sa svoj výrok snažil korigovať.

Pondelkové stretnutie amerického a ruského prezidenta v Helsinkách a jeho záverečný výstup – spoločná tlačová konferencia Trumpa s Putinom, bolo ostro kritizované v Spojených štátoch ale aj v Európe.

​Sporných momentov bolo viac, nad všetkými však rezonovala situácia, kedy americký prezident doslova potopil svoje tajné služby a v otázke ruského zásahu do amerických prezidentských volieb v roku 2016 sa priklonil na stranu Putina.

Novinár sa Trumpa priamo spýtal: „Prezident Putin práve poprel, žeby mal čokoľvek so zásahom do volieb v roku 2016. Každá americká tajná služba však uzavrela, že Rusko tak urobilo. Moja otázka je, komu veríte?“

​Trump na to odpovedal, že ľudia z tajných služieb mu vraveli, že to Rusko urobilo. Konkrétne menoval aj ich šéfa Dana Coatsa, ktorý mal za Trumpom prísť a ruský zásah do volieb potvrdiť. Na druhú stranu Trump dodal, že je tu aj ruský prezident, ktorý tvrdí, že s tým nič nemá. „Ja k tomu poviem toto: Nevidím jediný dôvod, prečo by bolo (Rusko zasahovalo do volieb, pozn. red.).“

Za túto odpoveď Trumpa kritizovali aj politici za Republikánsku stranu, za ktorú bol Trump zvolený za prezidenta.

Včera však Trump otočil a na tlačovej konferencii v Bielom dome sa snažil situáciu upokojiť tým, že sa vo svojom vyjadrení jednoducho pomýlil. „V kľúčovej vete som povedal bolo miesto nebolo,“ vysvetľoval Trump a povedal, že on vlastne chcel povedať, že nevidí jediný dôvod, prečo by to nebolo Rusko.

Toto vysvetlenie však mnohým nestačilo a predstavitelia Demokratickej strany, ktorá je momentálne v Snemovni reprezentantov i v Sentáte v menšine ho za to kritizovali.

"Dvadsaťštyri hodín je prineskoro, a tiež na nesprávnom mieste... Ak prezident nevie povedať priamo prezidentovi Putinovi, že sa mýli, a my a naše tajné služby máme pravdu, je to neúčinné," povedal Chuck Schumer, šéf Demokratov v Senáte.

Trumpa nešetrila ani líderka Demokratov v Snemovni Nancy Pelosiová, ktorá uviedla, že prezidentovo opravné vysvetlenie len ešte viac zahanbilo USA.

01 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 02 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 03 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 04 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 05 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:50