Dreamstime
StoryEditor

Európa na cestách. Slovinsko a Chorvátsko zažili najväčší nápor roka

28.07.2018, 12:24
Autor:
ČTKČTK
Na kľúčových bodoch sa tiahli niekoľko kilometrové kolóny.

V Nemecku, Rakúsku, Slovinsku a v Chorvátsku sa dnes už dopoludnia naplnili predpovede upozorňujúce vodičov pri cestách za rekreáciou na juh Európy a pri návrate na mimoriadne hustú prevádzku o počas tohto víkendu. Zápchy sa podľa spravodajských webov v oboch krajinách tvorili hlavne na hraničných priechodoch a pri mýtniciach a šoféri v nich strávili aj niekoľko hodín.

K jednému z dopravne najrušnejších víkendov roka prispel najmä začiatok školských prázdnin v dvoch nemeckých spolkových krajinách, v Bavorsku a v Bádensku-Württembersku. Na cestu sa tak vydali desaťtisíce rodín.

Už dopoludnia hustú prevádzku s častými kolónami hlásil nemecký autoklub ADAC napríklad na bavorskom úseku diaľnice A8, na diaľnici A9 medzi Norimbergom a Mníchovom a na obchvate Mníchova.

Rovnaká situácia panovala na rakúskej diaľnici A10, kde sa kolóny tvorili najmä pred Tauernským tunelom a pred mýtnou bránou St. Michael. V miestach s hustou premávkou boli preplnené aj všetky odpočívadlá a rady na čerpacích stanciach sa často tiahli až ku zjazdom z diaľnice.

V Štajersku sa sedem kilometrov dlhá kolóna vytvorila pred tunelom Karavanka v smere do Slovinska, autá tam čakali viac ako hodinu. Dlhé kolóny sa na rovnakom mieste tvorili aj v opačnom smere zo Slovinska, kde podľa dopravného servera Viaslovenia ešte okolo 19:00 SELČ stála kolóna áut dlhá päť kilometrov.

Zápcha sa počas dňa vytvorila na slovinskom prechode Dobovec v smere do Chorvátska. Čakať sa ale muselo aj na prechodoch Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Jelšane, Metlika, Slovenska vas, Obrežje, Dobovec, Rogatec a Gruškovje.

Rakúsky autoklub ÖAMTC vypočítal, že napríklad pri prejazde Slovinskom sa vodiči cestujúci po diaľnici A4 medzi mestom Ptuj a hraničným prechodom Macelj v smere do Chorvátska zdržali asi o dve hodiny. Autá idúce v smere od Ľubľany k priechodu Obrežje sa zdržalai asi hodinu a pol.

Dopravné informačné centrum okrem toho upozornilo, že problémy sú tiež na južnom obchvate okolo Ľubľany. Spôsobila je nehoda, kvôli ktorej je prevádzka obmedzená.

Večer sa situácia trochu upokojila, ale kolóny sa stále tvorili napríklad na diaľnici A4 medzi Mariborom a hraničným prechodom Gruškovje či na diaľnici A2 pri meste Krško. Plná bola tiež diaľnica A1 medzi Ľubľanou a mestom Postojna.

Chorvátsky automotoklub HAK informoval počas dňa najmä o zvýšenom príchode vozidiel k mýtnej bráne Záhreb-Lučko v smere k moru. Od Jankomiru stála kolóna dlhá tri kilometre. Spomalená prevádzka bola medzi dopravnými uzlami Lučko a Zadar II. Medzi vjazdom do tunela Sveti rok a Maslenica sa tvorila až osemkilometrová kolóna.

Aj v Chorvátsku sa večer prevádzka mierne upokojila, ale napríklad pri mýtnici Trakošćan v smere k hraničnému prechodu Macelj stála ešte okolo 19:00 SELČ štyri kilometre dlhá kolóna.

Niekoľkokilometrové zápchy poznáme aj zo slovenských ciest:

01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 03 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia 04 - Modified: 2024-04-08 10:26:38 - Feat.: - Title: Česi potrestali Chorvátsko za drahotu, odradili ich aj poplatky za plážové sprchy. Slovensko sa doťahuje 05 - Modified: 2024-03-23 19:26:48 - Feat.: - Title: Asi tisícka ľudí demonštrovala v Záhrebe pred voľbami proti vládnej strane
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:45