Reuters
StoryEditor

Sýria je o krok bližšie k mieru. Kurdi sa mali dohodnúť s Asadom

28.07.2018, 16:50
Autor:
ČTKČTK
Zástupcovia Kurdov sa s Asadom mali dohodnúť na vytvorení výboru, ktorý bude rokovať o mieri.

Delegácia kurdsko-arabskej koalície podporovanej Spojenými štátmi tvrdí, že sa dohodla s režimom prezidenta Assadom na spoluprácu s cieľom ukončiť sedemročný konflikt v Sýrii.

Informovala o tom dnes agentúra AP. Podľa politického krídla Arama demokratických síl (SDF), ktoré ovládajú časť severovýchodnej Sýrie, vznikne spoločný výbor, ktorý bude jednať o budúcnosti tejto blízkovýchodnej krajiny. Na programe rokovania by mala byť aj jej decentralizácia. Damask zatiaľ rokovanie nijako nekomentoval.

Ešte v máji prezident Asad hrozil, že na územia ovládané SDF zaútočí. Neskôr však kurdsko-arabskú koalíciu vyzval na rokovania.

Vo vyhlásení po konci rokovaní zástupcovia SDF uviedli, že sa s režimom v Damasku dohodli na vytvorení výboru, na ktorého pôde by sa malo jednať o ďalšom osude Sýrie, a to v "hospodárskej, vojenskej, právnej aj politickej" oblasti.

S Asadovými zástupcami sa údajne dohodli tiež na pláne, na ktorého konci by mala byť "demokratická decentralizovaná Sýria".

"Je ešte príliš skoro na to hovoriť o dohode, ale pracujeme na tom," uviedol jeden zo zástupcov kurdsko-arabskej koalície. Rokovania podľa neho budú "dlhé a zložité, pretože vláda v Damasku je veľmi centralizovaná".

Sýrska vláda žiadny komentár k rokovaniu neposkytla.

Na juhu Sýrie medzitým ďalej pokračujú boje proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Sýrska armáda dnes podľa štátnej televízie dobyla jednu dedinu ovládanú radikálmi a na územie druhej vstúpila.

Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu vo vojnou zmietanej krajine dlhodobo sleduje zo zahraničia, sa mnoho niekdajších protivládnych povstalcov z juhu krajiny pridalo na stranu sýrskej armády a v bojoch s radikálnymi islamistami jej pomáhajú.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:08