Reuters
StoryEditor

Trump o ruskom zásahu do volieb: Konšpirácia nie je zločin

31.07.2018, 15:28
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident zároveň dodal, že s Rusmi nespolupracoval.

Americký prezident Donald Trump dnes na Twitteri napísal, že konšpirácie nie sú zločinom. Komentoval týmto výrokom pokračujúce vyšetrovanie údajného vplyvu Ruska na prezidentské voľby v roku 2016.

Vyšetrovateľ FBI Robert Mueller sa pri ňom snaží okrem iného zistiť, či sa Trumpov volebný tím počas kampane tajne nespolčil s Rusmi s cieľom poraziť protikandidátku Hillary Clintonovú.

Útok na Hillary

"Konšpirácia nie je zločinom, ale to nevadí, pretože žiadna nebola (s výnimkou podvodníčky Hillary a demokratov)," napísal prezident v jednom zo série obvyklých ranných tweetov. Trump opakovane Muellerovo vyšetrovanie označuje za hon na čarodejnice. Podľa kritikov sa obáva, že by dôkazy o vplyve Ruska mohli spochybniť jeho volebné víťazstvo.

Slovo "collusion", teda konšpirácia alebo tajná dohoda, podľa amerických právnikov v trestnom zákonníku skutočne nie je. "Hľadal som vo federálnych zákonoch konšpiráciu ako zločin, ale nie je tam," povedal v pondelok televízii Fox News Trumpov právny poradca Rudy Giuliani.

Tajná dohoda sa podľa expertov objavuje skôr v zákonoch o voľnej súťaži ako čin vzťahujúci sa ku kartelom a nezákonným dohodám o trhových cenách.

Môžu využiť iné zákony

Pokiaľ však Mueller spolčenie Trumpovho tímu s ruskými agentmi skutočne objaví, čo sa zatiaľ nestalo, potom podľa právnikov existuje veľa iných zákonov, o ktoré sa súdy môžu oprieť. Môže napríklad ísť o podvodné spolčenie s cieľom ovplyvniť voľby, o hackerské útoky, spreneveru alebo falšovanie dokumentov.

Ak ľudia z Trumpovho tímu vedeli, že existujú kompromitujúce materiály na Hillary Clintonovú, alebo o nich vedeli a snažili sa ich získať, potom môžu byť obvinení z účasti na zločine alebo z neohláseného lobingu pre cudziu mocnosť, napísala agentúra AP. Týkať by sa to mohlo prezidentovho syna Donalda alebo zaťa Jareda Kushnera.

Mnohé môže podľa médií vyjsť najavo počas procesu s Paulom Manafortom, bývalým členom a šéfom Trumpovho volebného štábu. Proces sa síce týka daňových a bankových podvodov, nie ruského zasahovania, ale napriek tomu môže priniesť nové informácie o aktivitách ľudí z Trumpovho okolia. Prvé pojednávanie kauzy je naplánované na dnes pred súdom vo Virgínii.

V otázke ruských zásahov do amerických volieb sa Trump dostal do sporu s vlastnými tajnými službami, keď sa na tlačovej konferencii zastal Vladimira Putina. Svoje vyhlásenie sa neskôr snažil korigovať:

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:12