StoryEditor

Holanďania zrejme ústavu odmietli

02.06.2005, 00:00

Premiér Jan Peter Balkenende ešte v utorok neskoro večer presviedčal spoluobčanov, že budúcnosť Holandska je v Európe. Snažil sa tak v posledných chvíľach ovplyvniť holandských voličov pred včerajším referendom o európskej ústavnej zmluve. "Verím, že odmietnutie ústavy nie je v záujme Holandska ani Európy," povedal premiér, ktorý včera odvolil vo volebnej miestnosti v mieste svojho bydliska blízko Rotterdamu.

Postrachom je superštát
Podľa všetkého budú Holanďania nasledovať francúzsky príklad. Posledné prieskumy hovorili až o šesťdesiatich percentách ľudí, ktorí sa chystali povedať ústave Nie, čo je ešte viac ako uvádzali prieskumy pred francúzskym hlasovaním. Holandské referendum má len poradný charakter, no politické špičky sa už vyjadrili, že hlas ľudu budú rešpektovať.
Argumenty odporcov ústavy sú rôzne. "Táto Európa nie je pripravená na ústavu. Mala by najskôr zharmonizovať svoj sociálny a daňový systém," povedal pre Reuters Aeurnot Claasen, jeden z tých, ktorí hlasovali proti ústave. Veľa Holanďanov sa tiež cíti byť ohrozených superštátom, kde by sa strácala národná identita, rovnako ako sa boja vstupu Turecka do únie. Nemenej ovplyvňujúcim faktorom bola aj nespokojnosť s vládou Jana Petera Bakenendeho.

Premiér nemieni podať demisiu
Na druhej strane zástancovia dokumentu tvrdia, že ústava pomôže posilniť pozíciu únie vo svete. "Európa sa potrebuje postaviť voči krajinám ako Čína alebo Irán," povedala Said Madari, ktorá hlasovala za ústavu. Zdá sa, že holandské Nie nepomohol zvrátiť ani proeurópsky postoj piatich najsilnejších strán na holandskej politickej scéne. Veľké rošády vo vláde po francúzskom vzore sa však konať nebudú: po prípadnom odmietnutí ústavy holandský premiér demisiu podať nemieni. Nanajvýš je možné odstúpenie ministra pre európske záležitosti Atza Nicolaia.
Volebné miestnosti sa mali uzavrieť včera o deviatej večer. Konečné výsledky by mali byť známe už dnes skoro ráno.

01 - Modified: 2003-01-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: K štrajku znovu bližšie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 05:24