StoryEditor

Naša planéta nám nestíha, do konca roka žijeme na Zemi na „úver“

02.08.2018, 22:29
Dlžníkmi planéty sú ľudia o deň skôr než vlani. Zdroje, ktoré je príroda každý rok schopná pre ľudí obnoviť, sme si totiž minuli už včera. Síce sme si oproti minulému roku pohoršili iba o deň, dosiahli sme však rekordné tempo a na „úver“ tak budeme žiť päť mesiacov, čiže doposiaľ najdlhšie od roku 1970.

Takto pred rokom nastal tzv. Earth Overshoot Day - Deň prekročenia, ktorý stanovuje americký inštitút Global Footprint Network (GFN). Je to vlastne deň, kedy si ľudstvo minulo obnoviteľné prírodné zdroje a berieme z prírody viac a rýchlejšie, než nám je schopná znova vyprodukovať.

Čo to v praxi znamená? Napríklad sme si vyrúbali viac stromov, než môže za rok dorásť, ulovili viac rýb, ktoré sa nestíhajú množiť a minuli viac úrodnej pôdy, než nám treba na obživu ľudstva. Vypúšťame tiež viac uhlíku, než sú lesy a oceány schopné pohltiť.

To všetko stíhame väčšinou o niekoľko dní skôr než v uplynulom roku, teraz sme si však pohoršili iba o jeden deň. Napriek tomu to ľudstvo stihlo tento rok rekordne najrýchlejšie od roku 1970. „Celý proces sa zrýchlil z dôvodu nadmernej spotreby a plýtvania. Podľa prieskumov končí v odpadkových košoch až tretina potravín,“ upozornila Valerie Gramondová zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF), ktorý s GFN spolupracuje. Zároveň dodala, že na to, aby ľudstvo bez problémov spotrebovávalo a konzumovalo ako doposiaľ, by sme potrebovali kapacitne väčšiu planétu - až 1,7 Zeme.

Global Footprint Network National Footprint Accounts 2018 (overshootday.org)

Každá krajina však minie svoje kapacity v inom dni. Slovensko má tohtoročný ekologický úver od 27. mája. „Snažíme sa tento trend zmierniť rôznymi opatreniami. Od začiatku roka sú napríklad spoplatnené plastové tašky v obchodoch. V marci taktiež vláda prijala akčný plán H₂ODNOTA JE VODA, ktorým podporuje obce okrem iného v tom, aby ekologickým spôsobom zachytávali zrážkovú vodu. Podporujeme samosprávy, aby predchádzali suchu a zmiernili sa tak negatívne dôsledky zmeny klímy,“ uviedol hovorca Ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

Slovensko je na tom lepšie než Česká republika, Česi svoje kapacity minuli už 20. apríla. Tento rok by sme si mali vziať príklad z Vietnamu alebo Maroka, ktoré sa do dlhu dostanú iba na pár dní a obnoviteľné zdroje vyčerpajú až v druhej polovici decembra. Najväčší prehrešok si zapísal tento rok Katar, dlžníkom sa stal už 9. februára.

Global Footprint Network National Footprint Accounts 2018 (overshootday.org)

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. Článok vznikol v spolupráci s Platformou mimovládnych rozvojových organizácií.

01 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 02 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 03 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 04 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 05 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:03