StoryEditor

Paroubek chce vyhrať, najprv sa musí zbaviť Grossa

25.08.2005, 00:00
Predvolebná kampaň bude pravdepodobne tvrdšia ako minule - preferencie vládnucej ČSSD sa začínajú blížiť k popularite opozičnej ODS. Tvrdšiu kampaň si vynútil aj razantný nástup premiéra Jiřího Paroubka - od apríla ide pravicovej opozícii po krku, neotáľa ani s útokmi na prezidenta Václava Klausa.

Prázdniny sa končia a do práce sa musia vrátiť aj politici. Tých českých čakajú namáhavé mesiace, lebo do parlamentných volieb chýba necelý rok. Predvolebná kampaň bude pravdepodobne tvrdšia ako minule - preferencie vládnucej ČSSD sa začínajú blížiť k popularite opozičnej ODS. Tvrdšiu kampaň si vynútil aj razantný nástup premiéra Jiřího Paroubka - od apríla ide pravicovej opozícii po krku, neotáľa ani s útokmi na prezidenta Václava Klausa. A českým voličom sa "buldozér" Paroubek páči - za štyri mesiace vzrástli preferencie sociálnych demokratov dvojnásobne a premiér bol zopár letných týždňov najpopulárnejším českým politikom.
V snahe zapáčiť sa voličom to zatiaľ prepískol iba raz. Razantný zásah českej polície proti účastníkom nelegálnej technopárty CzechTek pripravil Paroubka o niekoľko preferenčných bodov.

Na Paroubka Taekwon-Do
Na to, že Paroubkov razantný štýl prestane byť pre voličov čoskoro zaujímavý, stavia šéf občianskych demokratov Mirek Topolánek. Pre Lidové noviny takto vysvetlil, prečo bolo v lete o ňom a ODS tak málo počuť, zatiaľ čo Paroubek bol doslova všade: "Už po tretí raz zažívame rovnaký scenár. Keď prišiel Špidla, tak bol miláčikom médií. Do dvoch rokov sa jeho kariéra skončila. Potom prišiel mladý nádejný perspektívny marketingový typ Gross a jeho kariéra sa skončila fakticky za pol roka. Teraz prišiel Paroubek, ktorý je iný typ politika, aj keď je úplne z rovnakého cesta. A my sme na jeho úvodné mesiace zvolili takú taktiku Taekwon-Do. Tá rovnako, ako v tomto bojovom športe, vychádza z toho, že využijete silu protivníka na to, aby sa porazil sám. Paroubek navyše nastúpil tak razantne, natoľko silovo a populisticky, že čokoľvek by sme hovorili, muselo by to byť ešte silovejšie, ešte populistickejšie."
ODS pripúšťa, že na tvrdého Paroubka sa musí ísť tvrdšie. Strana preto počíta aj s negatívnou kampaňou proti ČSSD. Na svete sú už zatiaľ jej "soft" verzie. Najprv sa popri diaľnici D1 medzi Prahou a Brnom objavili billboardy ako Zápcha ministra Šimonovského. Cieľom bolo poukázať na to, kto môže za krízový stav na tejto komunikácii. Po CzechTeku sa v Česku objavili nové plagáty: "Dýdžej Paroubek hrá falošne." Na iných sa v súvislosti s aktivitami premiéra objavujú spojenia ako "drsná zábava" alebo "ten do toho vie udrieť".

Komunisti alebo ODS?
Sociálni demokrati po nástupe Paroubka do premiérskeho kresla našli sebavedomie, o ktoré ich pripravili expremiéri Stanislav Gross a Vladimír Špidla. ČSSD dokonca verí, že bude v budúcej vláde. Lenže, ako sa tam dostane? Sotva získa toľko hlasov, aby mohla vládnuť sama a obnova súčasnej koalície s KDU-ČSL a US-DEU je nepravdepodobná. Sociálnym demokratom zostávajú dve alternatívy - komunisti a občianski demokrati. A práve o to sa dnes v strane rozohráva dôležitý zápas.
Paroubek, na rozdiel od svojich predchodcov, otvorene tvrdí, že podpore komunistov sa nebráni. Len keď tak prejdú programové zámery ČSSD. Touto ústretovosťou si získal aj niekdajšieho premiéra a ideového guru sociálnych demokratov Miloša Zemana. Ten sa však obáva, že Gross, ktorý zostal predsedom strany, nepustí Paroubka k moci. Premiér má byť síce volebným lídrom, rozhodovať o prípadnom koaličnom partnerovi nebude môcť sám. Zeman tvrdí, že "obludne mocichtivý mládenec" Gross je ochotný paktovať s ODS. "Ak bude mať ČSSD po voľbách 30 až 40 poslancov, budú to Grossovi ľudia. A on bude mať štyri roky pohodlný život. Lenže ak sa sociálna demokracia spojí s ODS, stratí ČSSD zvyšky dôveryhodnosti a voľby v roku 2010 vyhrá mierne reformovaná komunistická strana," povedal Zeman pre Lidové noviny.
Paroubek si to uvedomuje, a pred tým, ako sa naplno pustí do boja s Topolánkom, bude musieť vyhrať vojnu vo vlastnej strane.

Preferencie (v percentách), júl 2005
ODS 27,5
ČSSD 18,0
KSČM 13,5
KDU-ČSL 7,5
(Zdroj: CVVM)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:49