Reuters
StoryEditor

Rumunskí emigranti sa vrátili domov a zorganizovali veľkú protivládnu demonštráciu, hlásia 440 zranených

11.08.2018, 10:27
Autor:
chochoTASRTASR
Rumunský prezident Klaus Iohannis zásah polície proti demonštrantom odsúdil a označil ho za "brutálny".

Najmenej 440 ľudí utrpelo zranenia počas masových protivládnych protestov, ktoré sa v piatok konali v rumunskej metropole Bukurešť a ďalších mestách. Informovala o tom v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie rumunských úradov. Polícia musela čeliť letiacim fľašiam a skalám, niektorí demonštranti skončili zbití do bezvedomia.

Medzi zranenými je aj deväť príslušníkov polície, ktorá proti demonštrantom použila vodné delá, dráždivý plyn a obušky, keď skupina protestujúcich v Bukurešti prerazila ohradenie a pokúsila sa preniknúť k sídlu vlády premiérky Viorice Dancilaovej.

Vrátili sa, aby bojovali proti korupcii

​Viacero demonštrantov utrpelo pri zásahu polície zranenia hlavy a pomliaždeniny na rôznych častiach tela, iní museli vyhľadať ošetrenie po tom, čo sa nadýchali slzotvorného plynu.

Rumunský prezident  a kritik ľavicovej vlády Klaus Iohannis zásah polície proti demonštrantom odsúdil a označil ho za "brutálny".

Demonštráciu zorganizovali rumunskí emigranti, ktorí sa vrátili do krajiny s cieľom bojovať proti korupcii, píše web britského denníka The Guardian.

Približne 65-tisíc v Bukurešti

Na ich protest pred sídlom vlády v Bukurešti prišlo približne 65-tisíc ľudí a požadovali zastavenie korupcie a odstúpenie vlády. Demonštranti tiež vyzývali policajtov, aby sa neuchyľovali k použitiu sily a označovali ich za ochrancov zlodejov.

Medzi požiadavkami protestujúcich nebola iba neodkladná demisia vlády a jej šéfky, ale aj odstúpenie trestaného lídra rumunských sociálnych demokratov Livia Dragneu z čela dolnej komory parlamentu, či napríklad zrušenie kontroverzne vnímanej reformy justície a vypísanie predčasných volieb.

Protivládne demonštrácie za účasti desaťtisícov ľudí hlásili aj z ďalších rumunských miest - Brašova, Craiovy, Galati, Jasy, Konstance, Klužu, Oradey, Sibiu či Temešváru.

01 - Modified: 2024-04-26 14:52:03 - Feat.: - Title: Rumunského exprezidenta Iliesca obžalovali zo zločinov proti ľudskosti 02 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 03 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 04 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 05 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:00