Reuters
StoryEditor

Prezident Trump je zločinec, tvrdí jeho bývalý právnik

22.08.2018, 11:25
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Donald Trump mal naviesť svojho bývalého osobného právnika Michaela Cohena na spáchanie trestného činu.

Americký prezident Donald Trump naviedol svojho bývalého osobného právnika Michaela Cohena na spáchanie trestného činu. Podľa agentúry Reuters to povedal Cohenov právny zástupca Lanny Davis potom, čo Cohen urobil dohodu s prokuratúrou a v utorok sa na súde priznal k porušeniu zákona o financovaní volebnej kampane a k bankovým a daňovým podvodom.

Trumpov právny poradca Rudy Giuliani uviedol, že obžaloba vznesená voči Cohenovi neobsahuje žiadne obvinenia na adresu prezidenta.

"Vystúpil a svedčil pod prísahou, že ho Donald Trump naviedol, aby spáchal zločin tým, že zaplatil dvom ženám, a to za tým hlavným účelom, aby ovplyvnil voľby," uviedol Cohenov právnik Davis. "Ak tieto platby boli zločinom pre Michaela Cohena, tak prečo by ním neboli pre Donalda Trumpa," dodal.

Ovplyvňovanie volieb

Sám Cohen vo svojom priznaní Trumpovo meno nezmienil. Uviedol len, že na pokyn "kandidáta na federálny úrad" zariadil platby, ktorých cieľom bolo ovplyvniť voľby. Táto formulácia americké médiá zaujala.

"Každý, kto sleduje správy, vie, že išlo o Trumpovo meno. Navyše následne počas dňa ministerstvo spravodlivosti potvrdilo, že neupresneným politickým kandidátom bol Trump," uviedla televízia CNBC. Oslovení odborníci sa zhodujú, že Cohen dostal radu, aby prezidentovo meno neuvádzal, pretože Trump nie je v kauze vyšetrovanou osobou.

"Existujú smernice ministerstva spravodlivosti, ktoré uvádzajú, že nemôžete menovať niekoho, kto nefiguruje ako protistrana," vyhlásila v rozhovore s televíziou MSNBC Mimi Rocahová, ktorá v minulosti pôsobila v úrade newyorskej prokuratúry. Dodala, že Trumpovo meno vo formálnych dokumentoch nebude prokuratúra zmieňovať a že určite bolo Cohenovi povedané, aby postupoval rovnako.

Cohen sa k obvineniam priznal 

Päťdesiatjedenročný Cohen sa vydal agentom Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a pristúpil na dohodu s prokuratúrou. V jej rámci prijme trest väzenia od troch rokov a desiatich mesiacov do piatich rokov a troch mesiacov. Rozsudok by mohol padnúť 12. decembra, keď je naplánované vypočúvanie o treste. Cohen na verdikt počká na slobode, kaucia bola stanovená na 500 000 dolárov.

Cohen sa na newyorskom súde priznal k niekoľkým obvineniam. Jedným z nich je aj to, že porušil zákon, keď pomáhal s prípravou finančných dohôd o mlčaní dvojice žien, ktoré následne verejne vyhlásili, že mali s Trumpom pomer. Jednou z nich je bývalá pornoherečka Stormy Daniels, ktorej právnik vyplatil 130 000 dolárov výmenou za mlčanie o údajnej sexuálnej afére s Trumpom. Druhou ženou je niekdajšia modelka z Playboya Karen McDougalová. Mená žien v oficiálnom priznaní nie sú takisto spomenuté.

Podľa Trumpovho právneho poradcu Rudyho Giulianiho však obžaloba vznesená voči Cohenovi neobsahuje žiadne obvinenia na adresu prezidenta Trumpa. Podľa neho súdne dokumenty obsahujú iba formuláciu, že platby boli urobené "na žiadosť a návrh jedného alebo viacerých členov kampane". Z obvinenia je podľa Giulianiho jasné hlavne to, že sa Cohen po dlhú dobu správal nečestne a klamal.

Ako upozornila agentúra AP, Trump sa vyjadril po prílete do Západnej Virgínie k prípadu bývalého šéfa svojej volebnej kampane Paula Manaforta, ktorého porota v utorok uznala čiastočne vinným z defraudácie a daňových podvodov, Cohenov prípad však viac menej ignoroval. Povedal len, že ľutuje oboch mužov. Práve Cohenova kauza však podľa AP Trumpa ohrozuje najviac.

Cohen: Trump je zločinec

Michael Cohen tiež uviedol, že od šéfa Bieleho domu by v prípade svojho odsúdenia nikdy milosť neprijal, pretože ho pokladá za "zločinca". Pre rozhlasovú stanicu National Public Radio (NPR) to v stredu povedal Cohenov právnik Lanny Davis.

"Cohen ma jednoznačne splnomocnil, aby som vyhlásil, že v žiadnom prípade neprijmem milosť od pána Trumpa, ktorý právomoc udeliť milosť využíva spôsobom, akým to ani jeden americký prezident nikdy nerobil," povedal Davis.

Davis zároveň obvinil Trumpa, že právomoc "zbavovať ľudí viny" využíva v prospech svojich "politických kumpánov", ktorí "spáchali zločiny", pričom dodal, že "Cohen nemá záujem špiniť si meno milosťou od takého človeka".

Nie je to zločin, hovorí Trump

Trump dnes na twitteri napísal, že obvinenia súvisiace s porušením zákona o financovaní kampane, teda spomínané dohody o mlčaní, nie sú zločinom.

Napísal tiež, že Cohen si vymýšľal, aby sa s prokuratúrou dohodol. Tiež poznamenal, že jeho bývalý šéf kampane Paul Manafort, ktorého porota v utorok uznala čiastočne vinným z defraudácie a daňových podvodov, sa na rozdiel od Cohena nenechal zlomiť.

"Veľké uznanie pre statočného muža," napísal Trump o Manafortovi.

01 - Modified: 2023-05-24 04:40:03 - Feat.: - Title: Súd určil predbežný termín procesu s Trumpom na marec 2024 02 - Modified: 2022-04-21 11:10:45 - Feat.: - Title: Keď výraz hovorí za všetko. Trump radil Zelenskému, aby spolupracoval s Putinom 03 - Modified: 2022-02-22 08:05:06 - Feat.: - Title: V americkej verzii App Store je dostupná aplikácia k novej Trumpovej sociálnej sieti 04 - Modified: 2022-02-11 11:59:41 - Feat.: - Title: Ako ponížiť Bidena: Republikáni vyžadujú lekárske potvrdenie, že nie je dementný 05 - Modified: 2022-02-06 22:09:34 - Feat.: - Title: Situácia v Ottawe sa vymyká kontrole. Starosta mesta pre protesty vyhlásil núdzový stav
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:38