Reuters
StoryEditor

Priame ohrozenie pre Trumpa? Biely dom tvrdí, že Cohen si príbehy vymýšľa

23.08.2018, 07:12
Autor:
TASRTASR
Michael Cohen sa v utorok priznal k obvineniam z finančných podvodov počas Trumpovej predvolebnej kampane, vrátane vyplatenia peňažných súm určených na umlčanie osôb, a vtiahol tým do svojich trestných činov aj prezidenta.

Biely dom v stredu uviedol, že prezident Donald Trump neurobil nič zlé. Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová tak reagovala na vyjadrenia jeho bývalého právnika Michaela Cohena, podľa ktorého mu Trump nariadil vyplatenie peňazí dvom ženám za mlčanlivosť.

Sandersová pred novinármi zdôraznila, že proti Trumpovi nie sú vznesené "žiadne obvinenia". Taktiež označila za "smiešne" obvinenia, podľa ktorých mal prezident klamať, keď povedal, že nevedel o týchto platbách v čase, keď boli vyplatené.

Trump sa pre televíznu stanicu Fox News vyjadril, že o platbách sa dozvedel "neskoršie", a podčiarkol, že tieto peniaze nepochádzali z jeho prezidentskej kampane.

Cohen sa priznal

Cohen sa v utorok priznal k obvineniam z finančných podvodov počas Trumpovej predvolebnej kampane, vrátane vyplatenia peňažných súm určených na umlčanie osôb, a vtiahol tým do svojich trestných činov aj prezidenta.

Cohen totiž vyhlásil, že Trump mu nariadil, aby vybavil vyplatenie úplatku za mlčanlivosť pornohviezde Stormy Daniels a tiež bývalej modelke pánskeho erotického časopisu Playboy - mal tak odvrátiť poškodenie povesti Trumpa, kandidujúceho do Bieleho domu. Cohen zároveň uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste.

Prostredníctvom svojho právnika tiež naznačil, že bude spolupracovať s vyšetrovaním údajného spolčovania Trumpovej prezidentskej kampane s Ruskom. Cohen je podľa svojho právnika Lannyho Davisa pripravený "povedať o Donaldovi Trumpovi všetko, čo vie".

Podľa hovorkyne Bieleho domu sa však Trump "vôbec neznepokojuje" nad tým, čo by Cohen mohol špeciálnemu vyšetrovateľovi v tejto súvislosti povedať.

Priame ohrozenie pre Trumpa

Tlačová agentúra AP napísala, že tento prípad predstavuje pre Trumpa priame ohrozenie. Členovia oboch hlavných politických strán však odmietli rozprávať o možnosti prezidentovho impeachmentu.

Niektorí demokrati v stredu vyjadrili obavy, že by išlo o politicky riskantný krok, pričom republikáni obvinenia ignorovali alebo sa zdržali vyjadrení.

Trump Cohena obvinil, že si vymýšľa príbehy, aby získal dohodu o vine a treste a klame pod tlakom prokuratúry.

01 - Modified: 2023-05-24 04:40:03 - Feat.: - Title: Súd určil predbežný termín procesu s Trumpom na marec 2024 02 - Modified: 2022-04-21 11:10:45 - Feat.: - Title: Keď výraz hovorí za všetko. Trump radil Zelenskému, aby spolupracoval s Putinom 03 - Modified: 2022-02-22 08:05:06 - Feat.: - Title: V americkej verzii App Store je dostupná aplikácia k novej Trumpovej sociálnej sieti 04 - Modified: 2022-02-11 11:59:41 - Feat.: - Title: Ako ponížiť Bidena: Republikáni vyžadujú lekárske potvrdenie, že nie je dementný 05 - Modified: 2022-02-06 22:09:34 - Feat.: - Title: Situácia v Ottawe sa vymyká kontrole. Starosta mesta pre protesty vyhlásil núdzový stav
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:29