Študenti prichádzajú prvýkrát po masakri do školy.Reuters
StoryEditor

Americká vláda chce umožniť školám nakupovať zbrane z federálnych dotácií

24.08.2018, 07:36
Autor:
ČTKČTK
Ministerka školstva Betsy DeVosová v minulosti niekoľkokrát možnosť vyzbrojovania učiteľov verejne podporila.

Vedenie amerického ministerstva školstva uvažuje o tom, že školám výslovne povolí nakupovať za štátne dotácie strelné zbrane.

Napísal to vo štvrtok denník The New York Times. Verejné školy v USA dostávajú zo štátnej pokladnice federálne granty na základe zákona z roku 2015.

Štátny program s možnosťou nakupovať z dotácií zbrane bezprostredne nepočíta, ale ani ju nevylučuje. Ministerstvo bolo podľa newyorského denníka niekoľkokrát oslovené, či je nákup zbraní za tieto prostriedky prípustný.

Ministerka školstva Betsy DeVosová, ktorá je zároveň predsedníčkou federálnej komisie pre bezpečnosť na školách, v minulosti niekoľkokrát možnosť vyzbrojovania učiteľov verejne podporila.

Ministerský zámer vyvolal okamžitú negatívnu reakciu demokratov, ktorí návrh na nákup zbraní pre školy označili za obludný.

Líderka demokratov v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová označila plán za "najohavnejšie a najnebezpečnejšie zneužitie exekutívnych právomocí v dejinách moderného amerického školstva".

DeVosová podľa nej vedie protištudentskú kampaň v záujme zbrojnej lobby a ignoruje preverené a účinné metódy, ako zaistiť bezpečnosť na školách.

Americké školy prechádzajú ťažkým obdobím, ktoré poznačilo niekoľko krvavých incidentov s tragickými následkami. Bezpečnostná komisia, ktorej DeVosová predsedá, bola napríklad zriadená bezprostredne po streľbe na škole vo floridskom Parklande, ktorá pripravila o život 17 ľudí.

Celoštátne hnutie za zvýšenie bezpečnosti na školách naráža na argumenty vplyvnej Národnej asociácie držiteľov zbraní (NRA), ktorá naopak za záruku bezpečnosti považuje ozbrojený dohľad v školských zariadeniach. Právo na držanie zbraní zaručuje Američanom ústava.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:35