Reuters
StoryEditor

Švédski neonacisti idú prvýkrát do volieb. Chcú chrániť "rasovú čistotu"

25.08.2018, 00:00
Autor:
dttdtt
Švédske súdy povolili neonacistickým stranám kandidovať vo voľbách.

Hoci sa švédskym úradom dlhodobo nedarí zvládať pochody neonacistického Severského hnutia odporu, otvorene rasistická a antisemitská strana dostane prvýkrát šancu kandidovať vo voľbách.

Súd v Göteborgu vo štvrtok rozhodol, že môže usporiadať predvolebný míting, pretože švédska ústava garantuje možnosť slobodného zhromažďovania.

Miestni nesúhlasia

Otvorene neonacistické Severské hnutie odporu (NMR) v jesenných parlamentných voľbách nasadí dvadsaťštyri kandidátov, v troch obciach - Ludvika, Boden a Kungälv - sa zúčastní aj súbežne konaných komunálnych volieb.

Úrady v meste Kungälv nesúhlasia s rozhodnutím miestnej polície, ktorá strane umožnila zorganizovať v rámci kampane dve predvolebné zhromaždenia.

Nedávne akcie NMR v Göteborgu, Almedalene či pri príležitosti osláv 1. mája pritom vyvolali obrovské demonštrácie a vyžiadali si náročný policajný zásah. Súd sa napriek tomu jednohlasne vyslovil za možnosť predvolebných stretnutí.

Súd verí polícii

"Vzhľadom k tomu, že švédska polícia je schopná na týchto zhromaždeniach zabezpečiť bezpečnosť, neexistujú žiadne dôvody na zamietnutie povolenia pre Severské hnutie odporu," vyhlásil súd.

Líder kontroverznej strany Pär Öberg dúfa, že sa hnutiu podarí nielen získať kreslá v obecných zastupiteľstvách, ale aj prekročiť štvorpercentnú hranicu nutnú pre vstup do parlamentu. Strana sa k nej pritom v žiadnom z predvolebných prieskumov ani vzdialene nepriblížila.

Zákrok polície voči pochodu Severského hnutia odporu:

Majú nízke šance

Najväčšie nádeje si neonacisti robia v meste Ludvika, kam bol Öberg pred štyrmi rokmi zvolený za krajne pravicových Švédskych demokratov.

"Nacionálny socializmus je skutočne späť," radoval sa Öberg na Twitteri potom, čo prieskum spoločnosti YouGov ukázal, že by strany mimo hlavný prúd pozbierali dohromady 4,7 percenta hlasov. Výsledok ospevovala tiež novovytvorená pravicová strana Alternatíva pre Švédsko (AFS). Údaj však zahŕňa takmer tridsať rôznych zoskupení.

Severské hnutie odporu je škandinávske neonacistické hnutie, vo Švédsku funguje od roku 2015 aj ako politická strana. Členov má aj v Dánsku, Fínsku, Nórsku a na Islande.

Hnutie požaduje okamžité zastavenie migrácie do škandinávskych krajín a repatriáciu ľudí, ktorí nemajú severoeurópsky pôvod. Negatívne sa stavia aj k Európskej únii. Jeho členovia majú časté problémy s políciou.

Strana už voličov pripravuje na neúspech

Podľa právneho poradcu švédskeho volebného úradu Davida Holma nemá inštitúcia potrebnú právomoc na to, aby mohla ultrapravicovým či neonacistickým stranám odoprieť účasť vo voľbách.

"Nepozeráme sa na politiku strany. Kontrolujeme len to, či nemôže byť zamenená s inou stranou. To je všetko," vysvetľuje Holm. Kandidatúru Severského hnutia odporu úrady prijali už na konci januára.

Jonathan Leman z antiextremistického časopisu Expo uviedol, že NMR o účasť vo voľbách naozaj stála. "Sú to prvé voľby, ktorých sa zúčastňujú a majú vysoké očakávania," uviedol pre švédsky denník The Local. Leman je však k ich šanciam na úspech skeptický, pretože NMR bude o hlasy voličov súťažiť práve s AFS.

"Len málo voličov je pripravených hlasovať za neonacistickú stranu a zároveň má NMR konkurenta v podobe AFS. Obe strany sa chcú ukázať ako radikálna alternatíva ku Švédskym demokratom a tým znižujú svoje šance," vysvetľuje Leman. Podľa neho strana už začala svojich priaznivcov pripravovať na zlý výsledok, ktorý vysvetľuje šírením lží zo strany úradov a médií.

01 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 02 - Modified: 2024-03-20 17:30:00 - Feat.: - Title: Európska krajná pravica vládne TikToku. Velí jej mladučký nástupca Le Penovej 03 - Modified: 2024-03-12 17:00:00 - Feat.: - Title: Šéf radikálnej pravice v Portugalsku objavil medzeru na trhu. Sľúbil, že sa postará o „upratovanie v krajine“ 04 - Modified: 2024-03-07 11:34:24 - Feat.: - Title: Silné mená v europarlamente? Ak chcú mať na veci vplyv, musia ísť o poschodie vyššie, tvrdí pre HN Jurzyca 05 - Modified: 2024-03-03 20:42:12 - Feat.: - Title: Krajne pravicové francúzske Národné združenie spustilo kampaň pre voľby do Európskeho parlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:14