Reuters
StoryEditor

Trump nariadil Pompeovi, aby odložil cestu do Severnej Kórey

24.08.2018, 20:29
Autor:
TASRTASR
Americký prezident nevidí v denuklearizácii Kórejského polostrova dostatočný pokrok.

Prezident USA Donald Trump nariadil v piatok ministrovi zahraničných vecí Mikeovi Pompeovi, aby odložil ohlásenú cestu do Severnej Kórey, pretože v denuklearizácii Kórejského polostrova "nerobíme dostatočný pokrok". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Trump na Twitteri ďalej napísal, že neverí, že Čína v súčasnosti pomáha v snahách o odstránenie severokórejského programu na výrobu jadrových zbraní tak, ako pomáhala v minulosti. Dôvodom je podľa Trumpa stupňujúci sa tlak Spojených štátov na Čínu v oblasti obchodu.

"Minister Pompeo sa teší na cestu do Severnej Kórey v blízkej budúcnosti, s najväčšou pravdepodobnosťou po tom, keď sa vyriešia naše obchodné vzťahy s Čínou. Medzitým chcem predsedovi Kimovi poslať svoje najvrúcnejšie pozdravy a vyjadriť mu úctu. Teším sa, že ho čoskoro uvidím," uviedol v piatok v tweete americký prezident.

Minister zahraničných vecí Pompeo ešte vo štvrtok vyhlásil, že na budúci týždeň odcestuje do Severnej Kórey, kde bude pokračovať v rokovaniach o zrušení programu Pchjongjangu na výrobu jadrových zbraní.

Pompeo informoval o svojom cestovnom pláne na ministerstve po tom, čo viceprezidenta automobilky Ford Stephena Bieguna vymenoval za osobitného splnomocnenca USA pre KĽDR.

USA a KĽDR totiž vedú rozhovory o detailoch realizovania dohody, ktorú dosiahli v júni americký prezident Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un na historickom summite v Singapure. Dohoda vyzýva na "úplnú denuklearizáciu" Kórejského polostrova výmenou za bezpečnostné záruky zo strany USA.

Pompeo aj Biegun mali odcestovať na budúci týždeň do KĽDR spolu, pričom malo ísť o štvrtú tohtoročnú návštevu Pompea v tejto komunistickej krajine. Najvyššie postavený americký diplomat vo štvrtok neoznámil presný termín svojej cesty.

Niektoré nezávislé hodnotenia však naznačujú, že Severná Kórea v skutočnosti zvyšuje svoje jadrové aktivity.

01 - Modified: 2022-04-21 11:10:45 - Feat.: - Title: Keď výraz hovorí za všetko. Trump radil Zelenskému, aby spolupracoval s Putinom 02 - Modified: 2022-02-22 08:05:06 - Feat.: - Title: V americkej verzii App Store je dostupná aplikácia k novej Trumpovej sociálnej sieti 03 - Modified: 2022-02-11 11:59:41 - Feat.: - Title: Ako ponížiť Bidena: Republikáni vyžadujú lekárske potvrdenie, že nie je dementný 04 - Modified: 2022-02-06 22:09:34 - Feat.: - Title: Situácia v Ottawe sa vymyká kontrole. Starosta mesta pre protesty vyhlásil núdzový stav 05 - Modified: 2022-01-21 20:16:49 - Feat.: - Title: Sobáš iba z rozumu. Čo znamená partnerstvo Číny a Iránu pre Západ?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:30