Reuters
StoryEditor

McCain vyzval v rozlúčkovom liste Američanov, aby prekonali rozdelenie

28.08.2018, 07:28
Autor:
TASRTASR
Nezmieriteľné nepriateľstvo podľa McCaina rozosieva po celom svete iba "odpor, nenávisť a násilie".

Zosnulý americký senátor John McCain vyzval v posmrtne zverejnenom rozlúčkovom liste svojich krajanov, aby prekonali hlboké politické rozdiely.

"Oslabujeme našu veľkosť, keď zamieňame vlastenectvo s klanovou rivalitou," napísal republikán McCain v liste, ktorý v pondelok vo Phoenixe prečítal bývalý manažér jeho prezidentskej kampane Rick Davis. Ako "klanová rivalita" sa v USA často označuje súperenie dvoch tradičných strán - republikánov a demokratov.

Nezmieriteľné nepriateľstvo podľa McCaina rozosieva po celom svete iba "odpor, nenávisť a násilie".

USA budú slabšie, "ak sa budeme schovávať za múrmi namiesto toho, aby sme ich zbúrali, ak budeme pochybovať o sile našich ideálov, namiesto toho, aby sme im verili a videli ich ako najväčšiu hnaciu silu zmien, ktoré tu vždy boli", napísal McCain. Týmito slovami narážal na politiku súčasného prezidenta Donalda Trumpa, ktorý v predvolebnej kampani sľúbil postaviť múr na hraniciach s Mexikom, aby zastavil pašerákov drog i ľudí.

McCain sa v liste tiež vyznal z toho, že pre neho bola česť slúžiť Spojeným štátom. Pripustil, že robil aj chyby, ale dúfa, že jeho láska k Amerike ich preváži.

"Nezúfajte kvôli súčasným ťažkostiam, ale vždy verte v nádej a veľkosť Ameriky, pretože tu nie je nič nevyhnutné. Američania sa nikdy nevzdávajú. Nikdy sa neschovávajú pred históriou. My históriu píšeme," uviedol McCain v závere svojho odkazu.

Senátor McCain podľahol v sobotuvo veku 81 rokov komplikáciám súvisiacim s rakovinou mozgu. Zomrel na svojom ranči v Arizone obklopený rodinou. Tá v piatok oznámila, že sa rozhodol prerušiť svoju liečbu.

McCain, veterán vojny vo Vietname, strávil vyše päť rokov ako vojnový zajatec. Senátorom sa stal celkovo šesťkrát a v roku 2008 neúspešne kandidoval v prezidentských voľbách proti demokratovi Barackovi Obamovi.

Lekári mu objavili zhubný nádor mozgu počas operácie vlani v júli.

01 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-17 20:22:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA kvôli neistote okolo úrokov a výsledkom klesli, dolár oslabil 04 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 05 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 03:42