reprofoto Reuters TV
StoryEditor

Námorná vojna o mušle. Medzi Britmi a Francúzmi lietali kamene aj dymovnice

29.08.2018, 19:00
Vyústil tak dlhoročný konflikt rybárov z oboch krajín ohľadom prístupu k mušliam svätého Jakuba, čiže hrebenatkám

Utorková noc bola v kanáli La Manche značne napätá. Britské a francúzske rybárske lode do seba narážali a vzduchom lietali kamene. Vyústil tak dlhoročný konflikt rybárov z oboch krajín ohľadom prístupu k mušliam svätého Jakuba, čiže hrebenatkám

Francúzski rybári boli značne v presile. Ich tridsaťpäť lodí vytlačilo päť britských rybárskych plavidiel zo Seinskej zátoky pri Normandii, ktorá je tradične bohatá na úrodu hrebenatky. Potýčka sa odohrala asi 12 námorných míľ od pobrežia v miestach, kde britskí rybári majú povolenie loviť celý rok.

Ich francúzske náprotivky sú však obmedzené a môžu loviť iba v období od 1. októbra do 15. mája a obviňujú tak Britov zo stenčovania zásob mušlí svätého Jakuba v mori. Požadujú, aby platili rovnaké pravidlá pre všetkých rybárov loviacich v kanáli La Manche.

Vojna s kameňmi

"Francúzi nadviazali kontakt s Britmi, aby im zabránili v práci. Následne vznikla potýčka, došlo vraj aj na hádzanie kameňov z jednej lode na druhú, ale nie sú žiadni zranení," uviedol pre denník The Guardian šéf normandského rybárskeho zväzu Dimitri Rogoff.

Podľa neho takmer štyridsiatka francúzskych lodí chcela v nočnom proteste zabrániť v "drancovaní" zdrojov. Zábery francúzskej televízie France 3 Normandie však ukázali, nakoľko sa protest vyhrotil. V troch lodiach boli diery, nahnevaní rybári hádzali dymovnice a kričali nadávky na britských rybárov.

"Radíme všetkým stranám, aby sa upokojili. Niektoré lode na videu totiž vykonávali veľmi nebezpečné manévre," povedal agentúre AFP šéf britskej Národnej federácie rybárskych organizácií Barrie Deas.

"Vzniesli sme sťažnosť u britskej vlády a požadujeme ochranu našich rybárskych lodí, ktoré legálne lovia. Situáciu musíme vyriešiť za rokovacím stolom a nie na mori, kde sa niekto môže zraniť," dodal.

Dlhoročný spor

Napätie medzi rybármi na oboch stranách prielivu panuje už pätnásť rokov a do povedomia miestnych vstúpilo už ako "hrebenatkové vojny". Počas posledných piatich rokov panovala dohoda, ktorú však podľa Rogoffa Francúzi tento rok zrušili, pretože ju považujú za neférovú.

"Pre Britov je to ako otvorený bar - lovia, kedy chcú, kde chcú a ako veľmi chcú," vysvetlil svoju nespokojnosť Rogoff. "My nechceme, aby prestali loviť úplne, ale aby aspoň počkali do 1. októbra."

Podľa neho sú hrebenatky kľúčovým produktom pre Normandiu z ekonomického, ale aj symbolického hľadiska. Celú záležitosť by vraj mohol vyriešiť brexit. Ak by nedošlo k dohode, boli by Briti vnímaní ako tretia strana a nemali by právo na prístup do vôd bližšie k Francúzsku.

01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 05 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 22:03