StoryEditor

Topolánek lieta v korupčnej afére

11.09.2006, 00:00

Nový český premiér Mirek Topolánek sa chopil moci v Česku len minulý pondelok a už sa stal terčom politického útoku. Polícia začala pred niekoľkými dňami vyšetrovať podozrenie, že Mirek Topolánek a jeho bývalí kolegovia z firmy VAE pred rokmi získali podvodom úver od Prvej mestskej banky vo výške 67 miliónov českých korún. Vyšetrovatelia skúmajú aj následné transakcie firmy s majetkom spoločnosti. Teda aj tú, počas ktorej Topolánek predal svojich 70 kusov zaknihovaných akcií za dva a pol milióna korún. Za ne si potom kúpil nový byt v Prahe. Polícia v tejto kauze zatiaľ nikoho neobvinila.
Dlhoročná kauza
Vyšetrovatelia v kauze podozrievajú členov predstavenstva, že sa bez oprávnenia obohacovali z majetku firmy VAE, ktorý bol súčasťou záložnej zmluvy a mal slúžiť na úhradu pohľadávok veriteľa. "Spoločnosť získala úver podvodom, pretože zaň ručila zmenkou na neexistujúci majetok," uvádza sa v uznesení o začatí trestného stíhania.
Najnovší vývoj kauze Mirek Topolánek odmietol komentovať. Predtým však povedal, že pri predaji jeho podielu v spoločnosti a pri splácaní dlhu spoločnosti VAE banke nevznikol žiadny problém. "Ešte raz chcem zdôrazniť, že v tejto kauze nedošlo k porušeniu žiadneho zákona, všetko bolo transparentné, čo sa dá aj ľahko dokázať," povedal naposledy pred júnovými parlamentnými voľbami.
Mal by odstúpiť
Celá aféra nenechala chladným šéfa sociálnych demokratov Jiřího Paroubka, teda hlavného rivala súčasného českého premiéra. Paroubek tvrdí, že má analýzu, ktorá usvedčuje Topolánka z porušenia zákona, a preto by mal odstúpiť. "Je vo vážnej situácii, čo sa týka vyšetrovania. Naša analýza ukazuje, že bude obvinený," uviedol šéf ČSSD bez toho, aby poskytol dôkazy o svojom tvrdení. Sociálni demokrati chcú pre aféru interpelovať premiéra na pôde snemovne.
Mirek Topolánek vyhlásil, že to nie je po prvý raz, čo sa predstavitelia ČSSD pokúsili zneužiť kontakty s políciou na politický útok na svojho súpera. "Metóda bola a je vždy rovnaká. Najskôr vyrobiť udanie, potom ho prostredníctvom svojich ľudí začať vyšetrovať a následne zneužiť na útok," povedal Topolánek.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:01