StoryEditor

Ruský oligarcha prehovoril

06.02.2007, 23:00
Blízky priateľ ruského exagenta Alexandra Litvinenka, ktorý zomrel minulý rok v novembri na otravu rádioaktívnym polóniom, prehovoril. Ruský miliardár Boris Berezovskij, ktorý žije v Londýne v azyle, v rozhovore pre britskú televíziu BBC označil za vraha Litvinenka ruského agenta KGB Andreja Lugovoja.

Blízky priateľ ruského exagenta Alexandra Litvinenka, ktorý zomrel minulý rok v novembri na otravu rádioaktívnym polóniom, prehovoril. Ruský miliardár Boris Berezovskij, ktorý žije v Londýne v azyle, v rozhovore pre britskú televíziu BBC označil za vraha Litvinenka ruského agenta KGB Andreja Lugovoja. Ruský oligarcha tvrdí, že mu Litvinenko na smrteľnej posteli povedal: "Myslím si, že do otravy je zapletený Lugovoj." Lugovoj navštívil Litvinenka v Londýne v deň, kedy bol otrávený. Informácie, ktoré sa už dávnejšie dostali na verejnosť hovoria, že britskú políciu takisto predošlé pátranie doviedlo k Lugovojovi. Ten však podozrenia stále odmieta. Vyšetrovatelia ich však nikdy nepotvrdili ani nepopreli, avšak Lugovoja označili ako "najpravdepodobnejšieho traviča".
Berezovskij chce vypovedať
V nedeľu ruskí kriminalisti, ktorí vyšetrovali smrť Litvinenka, žiadali britské úrady o povolenie vypočuť Berezovského. Tento ruský oligarcha, podobne ako kedysi Litvinenko, patrí medzi kritikov ruského prezidenta Vladimíra Putina. "Som úplne otvorený stretnutiu s ľuďmi z Ruska, ak to pomôže vyšetriť Alexandrov prípad," reagoval na výzvu Berezovskij. "Ja som to osobne navrhol Scotland Yardu, že sa chcem stretnúť aj s Rusmi," dodal. Britské úrady však zatiaľ povolenie Rusom nevydali.
Smrť za kritiku
Najbližší Litvinenka obvinili Kremeľ, že si vraždu objednal ako odvetu za kritiku, ktorou Litvinenko počas života nešetril na adresu Putina. Moskva všetky obvinenia popierala. Lugovoj zasa tvrdí, že on sám bol obeťou ožiarenia, a bol preto údajne aj hospitalizovaný. Podľa Moskvy bol páchateľom Berezovskij.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 01:51