Reuters
StoryEditor

Koniec ruskej nadvlády? Boje v Donbase spôsobili rozkol v pravoslávnej cirkvi, hrozí odštiepenie Ukrajiny

01.09.2018, 00:00
Ukrajina chce získať právo byť samostatnou cirkvou.

Biskupi pravoslávnej cirkvi v Moskve a Kyjeve napäto čakajú na zásadné rozhodnutie, či Ukrajina získa právo byť samostatnou cirkvou.

Skončila by sa tak stovky rokov trvajúca vláda ruského patriarchu nad ukrajinskými biskupmi. Z Moskvy sa tak v piatok vydá patriarcha do Istanbulu, aby loboval proti takémuto rozhodnutiu.

Vojna odvrátila Ukrajincov od moskovskej cirkvi

Rozhodnutie o založení samostatnej ukrajinskej cirkvi by mal vyniesť v najbližších mesiacoch patriarcha Bartolomej, ktorý sídli v Istanbule a je považovaný za "prvého medzi rovnými" Pravoslávnej cirkvi.

Nariadenie, o ktorom rozhodne pravoslávna synoda, vznikne na pozadí štyri roky trvajúceho konfliktu medzi Kyjevom a Ruskom podporovanými rebelmi na východe Ukrajiny. Práve tento stret odvrátil mnoho Ukrajincov od moskovskej cirkvi.

Moskovský patriarcha Kirill je pripravený konať a nehodlá pripustiť možnosť oddelenia ukrajinskej cirkvi. Podľa neho by oddelenie od Moskvy znamenalo "celopravoslávnu katastrofu." Práve preto sa v piatok odoberie do Turecka za patriarchom Bartolomejom, aby oddeleniu zabránil.

Rozkol na Ukrajine

Pravoslávna cirkev na Ukrajine je v súčasnosti v rozkole. Časť duchovných predstaviteľov prisahala lojalitu Moskve, zatiaľ čo druhá časť sa rozhodla byť pod krídlami zatiaľ oficiálne neuznávaného patriarchu Filareta, ktorý sídli v Kyjeve.

Konštantínopolský arcibiskup Bartolomej je považovaný za jedného z najvplyvnejších patriarchov, pretože jeho Cirkev je najstaršia pravoslávna inštitúcia. V súčasnosti však má najsilnejšiu pozíciu Rusko, pretože jeho Cirkev má najviac veriacich.

Zatiaľ nie je jasné, čo by rozdelenie cirkvi na ukrajinskú a ruskú reálne prinieslo v praxi. Ruský expert Andrej Desnický uviedol pre agentúru AFP, že "úprimne nikto nevie", koľkých cirkví by sa následne musela Moskva vzdať.

Podľa expertov je však jasné, že by prípadné rozhodnutie o uznaní ukrajinskej cirkvi úplne zmenilo pozíciu moskovskej cirkvi v rámci pravoslávneho sveta.

Podľa ukrajinských politikov i cirkevných predstaviteľov, ktorí spoločne lobovali u patriarchu Bartolomeja za samostatnú ukrajinskú cirkev, je už konštantínopolský patriarcha rozhodnutý, len svoje rozhodnutie zatiaľ neohlásil. Dúfajú, že patriarcha Kirill nenalomí už presvedčeného Bartolomeja.

01 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 02 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 03 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 05 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:16