StoryEditor

Súdny dvor a slobodný pohyb v únii

12.07.2006, 00:00

V akých prípadoch sa rozdielnymi interpretáciami slobodného pohybu v sociálnom zabezpečení členských krajín EÚ zaoberá Súdny dvor Európskych spoločenstiev?
-- Aj pre odborníkov je prakticky nemožné poznať všetky podrobnosti týchto zákonov a správne ich uplatňovať. Dôvodom podania na Európsky súdny dvor môže byť príliš striktný alebo široký výklad existujúcich ustanovení príslušnou inštitúciou. Tieto ustanovenia nie sú vždy dosť jasné, a preto často podáva ich výklad subjekt zodpovedný za ich vykonávanie.
Ďalej to môžu byť medzery v právnych textoch a nepredvídateľné situácie, ktoré si vyžadujú súdne rozhodnutie.
Občan má právo použiť metódy opravného prostriedku, ktoré poskytujú vnútroštátne právne predpisy v týchto situáciách alebo v podobných situáciách, pretože podľa neho je rozhodnutie čiastočne alebo úplne chybné.
Ako pristupuje Súdny dvor k riešenie sporných prípadov sociálneho zabezpečenia?
-- Od prijatia ustanovení Spoločenstva o sociálnom zabezpečení vyniesol Súdny dvor viac ako 500 rozsudkov vo veci výkladu, z ktorých väčšina bola v prospech migrujúcich pracovníkov a ich rodinných príslušníkov. Toto množstvo svedčí o tom, že Súdny dvor zohráva významnú úlohu v ochrane európskych občanov. Je životne dôležitý vzhľadom na existenciu pochybností o rozsahu pôsobnosti ustanovení Spoločenstva, ich uplatňovaní na individuálne prípady a ich výklad vo vzťahu k vnútroštátnym právnym predpisom.
Preto nie je vôbec prehnané tvrdenie, že bez judikatúry Súdneho dvora by ochrana ustanovení Spoločenstva o sociálnom zabezpečení bola menej účinná, neúplná a menej uspokojivá. Súdny dvor je právnym garantom európskych občanov, ktorí uplatňujú svoje právo na pohyb a pobyt na európskom území.
Aký je postup pri podaniach adresovaných Súdnemu dvoru Európskych spoločenstiev?
-- Vzhľadom na významnú úlohu Súdneho dvora budete musieť zistiť, ako presne postupovať v prípade účasti Súdneho dvora na rozhodnutí o vašom prípade:
* Súdny dvor nerozhoduje priamo o individuálnych prípadoch v oblasti sociálneho zabezpečenia. Jeho rozsudky sa týkajú iba výkladu ustanovení Spoločenstva vzťahujúcich sa na konkrétny prípad. Tento výklad je záväzný pre všetky zainteresované strany (vnútroštátne súdy, inštitúcie sociálneho zabezpečenia, súkromné osoby), a teda je podstatný pre konečné rozhodnutie prijaté voči vám.
* Preto sa nemôžete obrátiť priamo na Súdny dvor Európskych spoločenstiev. Najprv sa vždy musíte obrátiť na vnútroštátne súdy, ale nie je potrebné, aby ste vyčerpali všetky riešenia a opravné prostriedky ustanovené vnútroštátnymi právnymi predpismi.
* Vnútroštátny súd, ktorý rozhodne o vašom prípade, môže v prípade pochybností --- a ak vo vašom prípade rozhodnutie závisí od výkladu --- požiadať o stanovisko Súdneho dvora k výkladu osobitného ustanovenia pravidiel Spoločenstva o sociálnom zabezpečení. Ide o "otázku predbežného rozhodnutia". Každý vnútroštátny súd vrátane súdu prvého stupňa môžu požiadať o takýto druh rozhodnutia. Ak nie je možný iný opravný prostriedok proti rozhodnutiu vnútroštátneho súdu, vnútroštátny súd musí požiadať o rozhodnutie o predbežnej otázke. Vždy môžete preto navrhnúť, aby sudca konzultoval váš prípad so Súdnym dvorom Európskych spoločenstiev.
* Nakoniec sa môže stať aj to, že Európska komisia postúpi vec Súdnemu dvoru, keď usúdi, že vnútroštátne právne a správne predpisy sú nezlučiteľné s európskymi predpismi ("sťažnosť na neplnenie si povinnosti"). Na začatie tohto konania sa nevyžaduje vyčerpanie všetkých vnútroštátnych riešení a opravných prostriedkov ani existencia konkrétneho individuálneho prípadu. Toto konanie je však časovo náročné a dlhotrvajúce a zo 400 rozsudkov Súdneho dvora je len málo tých, ktoré boli vynesené po podaní sťažnosti za neplnenie si povinnosti, kým viac ako 90 % rozsudkov bolo vynesených v otázkach predbežného rozhodnutia predložených vnútroštátnymi súdmi.

Vo väčšine týchto prípadov ani nebude nutné obracať sa na Súdny dvor Európskych spoločenstiev, pretože súčasná judikatúra je dostatočne jasná, aby mohla rozhodnúť o vašom prípade. Preto je potrebné, aby advokáti, právni poradcovia a vnútroštátne súdy boli dokonale oboznámené s touto judikatúrou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:55