Reuters
StoryEditor

FBI chcela získať ruského oligarchu. Tlačila na človeka blízkeho Putinovi, aby robil informátora

02.09.2018, 21:10
Autor:
ČTKČTK
Američania chceli od tohto muža blízkeho Kremľu okrem iného informácie o údajnom ruskom ovplyvňovaní amerických prezidentských volieb.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a americké ministerstvo spravodlivosti sa medzi rokmi 2014 a 2016 pokúšali získať ako informátora ruského oligarchu Olega Deripasku, napísal dnes denník The New York Times.

Chceli ho ako informátora

Američania chceli od tohto muža blízkeho Kremľu okrem iného informácie o údajnom ruskom ovplyvňovaní amerických prezidentských volieb a o prípadnej spolupráci Moskvy s tímom, ktorý viedol kampaň súčasného prezidenta Donalda Trumpa, uviedol americký denník.

​Ruský miliardár ponuku odmietol a o všetkom informoval Kremeľ.

Agenti FBI sa s Deripaskom stretli v New Yorku a najprv ich zaujímali údaje o organizovanom zločine v Rusku.

Neskôr sa americký záujem rozšíril aj na informácie o možných kontaktoch bývalého šéfa Trumpovej volebnej kampane Paula Manaforta s Moskvou.

Výmenou vraj Američania ponúkali Deripaskovi ľahšie obstaranie víz aj pomoc v súdnych sporoch, ktoré má v zahraničí.

Spoluprácu odmietol

Deripaska spoluprácu odmietol. Tímu zvláštneho agenta FBI Roberta Muellera, ktorý pátra po ruskej stope v amerických prezidentských voľbách, už predtým údajne ponúkal dôkazy, ktoré ruský vplyv na Trumpovo zvolenie za prezidenta vyvracajú.

Podľa denníka NYT sa Spojené štáty podobným spôsobom pokúsili bezúspešne získať poltucet ruských oligarchov.

Päťdesiatročný Oleg Deripaska je jednou z osôb, na ktoré mieria protiruské sankcie Trumpovej administratívy. V máji kvôli tomu odišiel z predstavenstva spoločnosti Rusal, ktorá je druhým najväčším výrobcom hliníka na svete. Chcel tak firmu, kde má väčšinový podiel, ochrániť pred dopadom sankcií.

Americké tajné služby trvajú na svojich záveroch, že Rusko zasahovalo do predvlaňajších prezidentských volieb v Spojených štátoch a že sa snaží podkopať americkú demokraciu, uviedol v polovici júla šéf amerických tajných služieb (DNI) Dan Coats. Rusko obvinenia odmieta.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 04 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 05 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:11