iDNES.cz/Jiří Meixner
StoryEditor

Slovák nebude pykať za vyhrážanie sa výbušninou v Ostrave. Bol nepríčetný, rozhodli odborníci

03.09.2018, 12:14
Autor:
jogjog
Muž sa na konci mája zabarikádoval vo svojom dome na Vřesinskej ulici v Ostrave-Porube a hrozil bombou.

Zrejme vôbec netušil, čo robí, navyše si pravdepodobne ani neuvedomoval dosah svojho konania. Tak vyhodnotili odborníci správanie 45-ročného muža, ktorý sa na konci mája zabarikádoval vo svojom dome na Vřesinskej ulici v Ostrave-Porube a hrozil bombou. Znalci ho označili za nepríčetného.

"Prípad bol preto odložený a muž skončil v psychiatrickej nemocnici," konštatoval riaditeľ moravskosliezskej polície Tomáš Kužel.

Dráma začala 30. mája popoludní potom, čo sa polícii prihlásili mužovi známi, že sa dlho neozýva. Muž s policajtmi chvíľu komunikoval, ale potom sa zabarikádoval a hrozil odpálením bomby.

"Pohľadom cez okno policajti zaregistrovali výbušný systém," konštatoval Kužel.

Ako odborníci neskôr zistili, systém nebol funkčný a nikoho by neohrozil. To však na prvý pohľad nebolo jasné. Zariadenie vyzeralo ako nálože, ku ktorým boli pripojené drôty ako imitácia prívodu energie.

Keď sa podarilo evakuovať ľudí z okolitých domov, a to aj z výrobne žalúzií, rozhodol Kužeľ, ktorý akcii velil, o zákroku zásahovej jednotky.

"Muž mal neprihlásený revolver, ktorým namieril na prvého policajta zo zásahovej jednotky. Ten ho preto zneškodnil strelou do nohy," priblížil Kužel. Potom dom prehľadali pyrotechnici, ďalšie zbrane však nenašli.

Páchateľovi hrozilo za všeobecné ohrozenie od troch do ôsmich rokov väzenia. Je o ňom známe iba to, že pochádzal zo Slovenska. Kužeľ odmietol informácie, že muž predtým pracoval na polícii.

"V Polícii Českej republiky tomu tak nikdy nebolo," povedal. K otázke, či teda pôsobil v slovenskej polícii, sa vyjadriť odmietol.

Podľa susedov býval muž úplne normálny, čo sa však vraj zmenilo v okamihu, keď od neho odišla manželka. Potom sa z neho postupne stával čudák.

"Nedokážeme si vysvetliť, prečo to urobil. Asi mu preskočilo," zhodnotila mužovo počínanie jedna zo susediek.

Jej odhad nakoniec potvrdili aj znalci z odboru psychiatrie a psychológie. Ako nepríčetný muž za svoje konanie nie je trestne zodpovedný.

01 - Modified: 2022-05-05 20:11:26 - Feat.: - Title: Česko bude s Nemeckom rokovať o spoločnom využití LNG terminálov. Cieľom je energetická nezávislosť 02 - Modified: 2022-04-24 13:58:18 - Feat.: - Title: Zámok lacnejší ako byt v Prahe. Pandémia výrazne zasiahla realitný trh v Česku 03 - Modified: 2022-04-05 09:33:32 - Feat.: - Title: Za ignorovanie či aroganciu vodičom hrozí vysoká pokuta. Viete vytvoriť záchranársku uličku? 04 - Modified: 2022-03-20 14:26:16 - Feat.: - Title: Nielen v Rusku sa topia v prepychu. Putinova kancelária vlastní luxusný komplex v Jevanoch pri Prahe 05 - Modified: 2022-03-08 10:40:36 - Feat.: - Title: Polícia obvinila exposlanca Feriho zo znásilnenia. Preukážem nevinu, reagoval
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:39