StoryEditor

Pogromy na Ukrajine: na Rómov útočia pravicoví extrémisti

08.09.2018, 14:30
Od apríla čelia Rómovia na Ukrajine pogromom, štátne orgány nekonajú.

Násilie, vyháňanie z domovov, až napokon dvaja zavraždení. Od apríla boli Rómovia na Ukrajine vystavovaní útokom, za ktorými v drvivej väčšine prípadov stoja pravicoví extrémisti. V strachu pred týmito neonacistickými skupinami sa Rómovia obracali na políciu, tá však spravidla vycúvala.

Prvým výkričníkom, ktorý rómske pogromy odštartoval, bol útok približne tridsiatich členov polovojenskej radikálne-pravicovej skupiny Sich-C14. Skupina zaútočila na osadu rómskych Rumunov v Lysej Hore blízko Kyjeva. Privolaní policajti však podľa organizácie Minority Rights Group (MRG) neboli schopní tamojších ľudí ochrániť a odporučili im radšej odísť. „Je to v podstate útok na základné ľudské práva Rómov a ohrozená je celá rómska komunita,“ zhodnotil Neil Clarke, riaditeľ európskej pobočky MRG.

Niektorí vidia príčinu v Rusku

Útoky ďalej pokračovali, až na začiatku leta prerástli do vraždenia. 23. júna napadli rómsku komunitu v blízkosti Ľvova mladí maskovaní muži. Zabili 24-ročného Róma a zranili štyroch ďalších - vrátane desaťročného chlapca a jednej ženy. Podozriví sú ôsmi členovia krajne pravicovej skupiny Striedma a nahnevaná mládež (Sober and Angry Youth). „Radikálne skupiny neboli povinné skladať svoje účty, čo im dodalo odvahu pokračovať v útokoch,“ reagovala na prípad Tanya Cooperová, ukrajinská výskumníčka z organizácie Human Rights Watch (HRW), ktorá sa venuje monitoringu dodržiavania ľudských práv. 

Šéf ukrajinskej polície Sergij Kňazev prisľúbil, že v prípade útoku v blízkosti Ľvova vyvodí zodpovednosť. Prípadom sa podľa jeho slov zaoberá polícia aj ministerstvo vnútra a „spáchaný čin je neospravedlniteľný.“ Pár dní na to však prichádza ďalší útok. 2. júla v Zakarpatskej oblasti dobodali Rómku doposiaľ neznámi páchatelia. Bol to za posledné mesiace už ôsmy atak na Rómov.

„Možno sú za tým Rusi a snažia sa destabilizovať Ukrajinu,“ povedala pre denník The Guardian  23-ročná Rómka Regína, ktorá musela utiecť z osady v Ternopile koncom mája, keď tamojšiu komunitu napadli pravicoví radikáli, ktorí mali pri sebe zbrane a podpaľovali.

Zastať sa teraz nepadne vhod

Ľudskoprávne organizácie sa zhodujú v tom, že úrady i polícia chcú byť v prípade Rómov slepí. A majú na to aj strategické dôvody. Podľa denníka The Guardian narástla mladým ukrajinským neonacistom popularita v posledných rokoch, a to najmä kvôli korupciou presiaknutej politike a krehkým vzťahom s Ruskom. The New York Times píše, že popularita by naopak klesla vláde, ak by sa Rómov zastala. Potreba zapáčiť sa voličom stúpa, keďže na jar si Ukrajinci budú voliť novú hlavu štátu, ktorá je zároveň hlavou vlády.

Ak dnes štát porušuje práva Rómov pasívne, kedysi zohrával aj aktívnu rolu. Pred dvomi rokmi museli Rómovia odísť z dediny Lašinovska neďaleko čiernomorskej Odesy, príkaz na to neoprávnene vydali samotné úrady v obci. Orgány na národnej úrovni sľubovali, že prípad vyšetria. Po dvoch rokoch však podľa informácií MRG žiadne kroky nepodnikli a sedem rodín doposiaľ čaká, kým sa bude môcť vrátiť.

Pozrite si video z dielne Human Rights Watch, ktoré mapuje dianie na Ukrajine:

Slovenský rasizmus v praxi

Strety s rómskou menšinou na Ukrajine nie sú novou záležitosťou, no v posledných mesiacoch nabrali na krvavých obrátkach. Aj na Slovensku sú Rómovia pomerne pálčivou témou, do ukrajinských rozmerov sme ale doposiaľ nenarástli. Ako sa však hovorí, čo nie je, môže byť. „Potenciál na takéto prejavy tu určite je. Kedysi ľuďom na Rómoch vadili isté veci, napríklad poberanie sociálnych dávok, no neskloňovalo sa násilie. Dnes sa to vyvinulo do aktívnej podpory represií,“ myslí si Elena Kriglerová z Centra pre výskum etnicity a kultúry.

Nenávisť voči Rómom je na Slovensku dlhodobo prítomná a v posledných rokoch nabrala na sile. „Rómovia sú častokrát považovaní za príčinu všetkého zla. Nenávisť voči nim plynie veľakrát zo strachu a z predsudkov, ktoré voči nim máme. Ľudia sa ich boja a aj z médií je im častokrát predkladaný pokrivený obraz,“ zhodnotila Iva Grejtáková, koordinátorka metód pre Programy sociálnej integrácie v organizácii Človek v ohrození, ktorá dlhodobo pracuje v rómskych komunitách.

No nie sú to len médiá. Podobne ako na Ukrajine, aj tu za posledné roky aktívne vystupujú radikálne-pravicovo zmýšľajúce skupiny, ktoré by na Slovensku radi „urobili poriadok“. Jednou z takých je dokonca parlamentná politická strana Kotleba - ĽSNS, ktorá sa otvorene hlási k rasizmu voči Rómom. Zároveň je (aj na základe výskumov) považovaná za radikálne pravicovú. Rómovia tvoria jeden z hlavných pilierov ich volebného programu. Kotlebovci ich označujú ako „parazitov v osadách“, ktorí spôsobujú „cigánsky teror“ a dennodenne „okrádajú, znásilňujú či vraždia slušných ľudí na Slovensku.“  

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 


01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 05 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:55