Reuters
StoryEditor

Zvláštny dôsledok sankcií. Kondómy sa stali na Kube univerzálnym nástrojom

08.09.2018, 11:20
Autor:
ČTKČTKredred
Z kondómov sa na Kube stala pomôcka pri rybárčení, kvasení vína, ale aj dekorácia na detských oslavách.

Kubánci ich používajú pri rybárčení, kvasení vína, pre opravu dier alebo zviazanie vlasov - latexové kondómy sa stali základným viacúčelovým nástrojom na komunistickom ostrove.

Nedostatok základných tovarov donútil miestnych obyvateľov stať sa majstrami vo vynachádzaní, píše agentúra Reuters.

Desiatky rokov amerických sankcií a nefunkčná centralizovaná ekonomika sovietskeho štýlu znamenajú, že uličky kubánskych obchodov sú často pusté a prázdne.

A keď je k dispozícii niečo z dovozu, predáva sa to s výraznou prirážkou alebo na čiernom trhu, čo môže byť pre ľudí s priemernou štátnou mzdou tridsať dolárov mesačne príliš drahé.

Univerzálne kondómy

Ale kondómov, ako domácej výroby tak dovážaných z Ázie, je v ponuke relatívny dostatok. Čiastočne vďaka tomu, že sa táto karibská krajina zameriava na sexuálne zdravie.

Vládne dotácie potom znamenajú, že kondómy sú lacné. Krabička troch kondómov stojí len jedno kubánske peso (asi tri centy).

Sú silné a pružné, čo poskytuje možnosť širokému priemyselnému, ale aj rekreačnému použitiu mimo antikoncepcie a ochrany pred sexuálne prenosnými chorobami, hovoria Kubánci.

"Nemôžem si dovoliť nechať klientov naštvaných, takže keď nemôžeme niečo urobiť, pretože nemáme dostatok pomôcok, hľadáme namiesto toho alternatívy," hovorí stylistka havanského kaderníctva Sandra Hernándezová. Tá kondómy používa ako gumičku do vlasov.

Kondómy na detskej oslave

Na koncertoch a oslavách detských narodenín sa kondómy nafúknu a vo vzduchu sa potom vznášajú balóniky s belavým nádychom.

Pozdĺž pobrežia sa na mori vznášajú plaváky vyrobené z niekoľkých spojených nafúknutých kondómov s návnadou na háčiku alebo rybárskym prútom.

To umožňuje rybárom, ktorých prísne kontroly úradov na lodiach kvôli obavám z nelegálnej migrácie prakticky uväznili pri pobreží Kuby, poslať svoje háčiky ďalej od brehu. "Cieľom je chytiť väčšiu rybu," hovorí rybár Ángel Luis Nunez.

Zlepšujú víno

Snáď najosobitejším spôsobom používa kondómy Orestes Estévez. Vo svojom provizórnom vinárstve v havanskom dome pokrýva kondómami fľaše so šťavou z hrozna.

Guma sa nafukuje a vzpriamuje spolu s tým, ako sa pri kvasení uvoľňujú plyny. Akonáhle praskne, proces je na konci. Estévez potom predáva víno vo svojej garáži. "Skutočne to zvyšuje percento alkoholu a zlepšuje aj proces kvasenia," hovorí domáca vinár.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 02 - Modified: 2024-04-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Nezvyčajné signály z Havany a Moskvy. Opäť sa objavila záhadná zbraň studenej vojny 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako špióni z Kuby zaskočili Američanov. Dlho ich podceňovali, teraz sčítavajú škody 04 - Modified: 2024-03-31 21:10:35 - Feat.: - Title: Kuba po roku dostala z Ruska väčšiu dodávku ropy, uviedlo ministerstvo 05 - Modified: 2024-03-18 08:19:32 - Feat.: - Title: Stovky Kubáncov včera protestovali v Santiagu de Cuba. Trápia ich výpadky elektriny aj nedostatok potravín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:10