StoryEditor

Atlantis ohrozujú záhadné objekty

21.09.2006, 00:00
Houston - Raketoplán Atlantis je stále na orbite Zeme. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír musel jeho pristátie odložiť o 24 hodín pre záhadné predmety, ktoré lietajú v jeho blízkosti.

Houston - Raketoplán Atlantis je stále na orbite Zeme. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír musel jeho pristátie odložiť o 24 hodín pre záhadné predmety, ktoré lietajú v jeho blízkosti.

Hrozí katastrofa?
Astronauti na palube Atlantisu objavili ešte v utorok v bezprostrednej blízkosti raketoplánu dva lietajúce objekty. Vesmírna agentúra pre tajomné predmety a zlé počasie na Floride pristátie odložila a kozmonauti pri detailnej inšpekcii spozorovali ďalšie tri lietajúce objekty. Kontrolné centrum im prikázalo hlavne preskúmať teplotný izolačný štít. Americký vesmírny úrad má obavy, že neznáme predmety by mohli poškodiť tepelnú izoláciu Atlantisu. Podobné narušenie na ľavom krídle raketoplánu Columbia sa 1. februára 2003 skončilo katastrofou a smrťou všetkých siedmich členov posádky.

Záhada
Tajomný predmet mohol podľa šéfa programu raketoplánov Waynea Halea odpadnúť z Atlantisu, keď posádka testovala motory používané na zabrzdenie raketoplánu a jeho odklon z obežnej dráhy pri návrate na Zem. "Pri tých všetkých vibráciách vo vesmírnej lodi sa zrejme niečo uvoľnilo," povedal Hale.
Môže ísť o plastovú vložku, ktorá sa vsúva medzi izolačné dlaždice. Pri vstupe do atmosféry sa izolačné dlaždice rozpínajú, a preto medzi nimi musí byť voľný priestor. Všetky plastové vložky však ešte pred štartom vždy odstránia. "Je to pre nás stále záhada," priznal Hale. Vesmírna agentúra sa upokojuje tým, že izolačný plášť Atlantisu nie je porušený. Druhý utorňajší predmet sa podarilo identifikovať ako plastové vrecko.
Objekty, ktoré objavili včera, opísal veliteľ raketoplánu Brent Jett ako dva krúžky a kus fólie alebo nejakej látky. Podľa neho môže ísť o predmety z ruskej lode Sojuz, ktorá včera zakotvila na Mezinárodnej vesmírnej stanici. Astronauti aj pri dávnejších letoch hlásili "zhluky drobných predmetov" okolo raketoplánov, po roku 2003 ale takéto problémy riadiace centrum prísne sleduje. ČTK, bk

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:05